U trendu

Vaš tinejdžer pod stresom (1)

Ima roditelja koji smatraju da je stres nešto što se dešava samo odraslima, jer ga povezuju s brigama zbog novca, posla, pokušaja da se uklope posao i porodični život, bračnih problema… Međutim, i deca, a naročito tinejdžeri, i te kako su podložna stresu, i tu roditelji mogu puno da im pomognu.
Pod kakvim to stresom mogu da budu tinejdžeri, pod kakvim pritiskom? Mnogo je mogućnosti. Tu je pritisak da imaju dobre ocene, pritisak među vršnjacima da imaju "one prave" stvari (garderoba određenih brendova, patike određenih brendova, mobilni, to su samo neke od njih), kao i da se uklope i da, nekada, čine stvari koje su rizične i koje zapravo ne žele da učine. Nekada je tu i pritisak da se bude u tačno određenoj "ekipi", da se izbegne zlostavljanje jačih, da dobro izgledaju, da se ponašaju "više kao stariji" (u smislu nezavisnosti i seksualnog iskustva) nego što su zaista spremni da učine.
Problem s kojim se suoče mnogi roditelji jeste to što im njihov tinejdžer neće direktno reći kakav ga problem muči; mnogi tinejdžeri nisu ni navikli da svoje probleme verbalizuju, naročito ne detaljno, pa samo iz njihovog ponašanja možete da zaključite da nešto nije u redu. Neki mogući znaci da ima problema: dete se sve manje viđa s prijateljima i sve više želi da bude samo, postaje sve više zavisno od vas (nekad se i "kači" za vas, mada vam i dalje ništa ne govori o problemima), gubi apetit čak i kad se o ranije omiljenoj hrani radi, smatra da loše izgleda ili da je nesposobno, maksimalno se trudi da izbegne školu i to pod najčudnijim mogućim izgovorima (nekad uz priču da je bolesno, da ga boli ovo ili ono, a ne ponaša se kao da ga stvarno nešto boli), postaje sve zahtevnije što se vaše pažnje tiče. Nije da, uzeti pojedinačno, ovi znaci obavezno znače da vaše dete ima neke velike probleme, ali bi dobro bilo, za svaki slučaj, obratiti pažnju.
Sutra pročitajte neke predloge kako da pomognete svom tinejdžeru koji je pod stresom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar