U trendu

Vaš život i život vaše dece nakon razvoda

Brak se u nekom smislu nastavlja i posle razvoda onda kada su deca prisutna. Zajednička briga, savetovanje oko važnih pitanja, jednostavno, obavezuju na kontakte i neku vrstu bliskosti.

Život posle razvoda se stalno menja i vi ne možete imati kontrolu nad tim promenama. Tada nam je jedino važno da budemo dobar roditelj detetu, što je verovatno u vezi sa podsvesnom a ponekad i svesnom konstatacijom da ste neuspela žena ako ste se razveli, i da ćete zato sve od sebe dati da budete dobra majka. Te promene koje razvod donosi često vam se neće svideti, ali ćete, jednostavno, naučiti da živite sa njima.

Najčešće sud donosi odluku o zajedničkom starateljstvu, tako da ćete morati veoma rano posle razvoda da prihvatite da vaše dete neće biti sa vama za svaki praznik ili vikend. Stalno ćete meriti koje bitke i rasprave će vašu decu postaviti u centar neprijatnih tema. U dokučivanju ovih situacija, moraćete da naučite da „izgubite bitku da biste dobili rat“, tj., da se odlučite za mir koji je vašoj deci neophodan. Život nas često zatiče sa svojim preokretima, te jednostavno moramo naučiti da živimo što bolje u situacijama koje nam život nameće, a ne da budemo beznadežno ugušeni u sopstvenom besu i razočarenju.

Vaša „funkcija“ roditelja podrazumeva razna porodična okupljanja, koja će vas godinama spajati sa bivšim mužem: mature, zajednički odmori, krštenja, venčanja i sahrane. Čvorovi u stomaku za vreme pomenutih okupljanja poznati su samo onima koji su prošli kroz razvod. Tada ćete biti u obavezi da priđete bivšem supružniku sa prijateljskim stavom, koji ćete tokom godina potpuno uvežbati. Vremenom se čvorovi opuštaju, i mnoge žene uspostave drugarski ili čak neki rođački odnos sa bivšim mužem.

Starateljstvo i alimentacija (novac za izdržavanje dece) ne smeju se dovoditi u vezu. Nevažno je da li drugi oko vas to rade. Ako ih pomešate i napravite između njih uzročno-posledičnu vezu, napravićete samo dodatno opterećenje svojoj deci. Ma koliko vam prirodno izgledalo da „ako ne plati alimentaciju na vreme, deca jednostavno neće biti spremna na vreme ovog vikenda“ ili „niste ludi da dajete pare da bi on sa dragom i decom išao na letovanje“, ovakvim ponašanjem ćete samo unesrećiti vaše dete, koje će se naći uhvaćeno u sredini između dva roditelja. Dete ne razume vaše komplikovane odnose i ono vas iskreno oboje voli. Uskraćivanje jednog roditelja ili novca za izdržavanje sveti se samo vašoj deci.

Verovatno nećete nikada uspeti da savladate želju da budete omiljeni roditelj. Kako niste više u istoj zajednici, dešavaće se da vaš muž od dece čuje neke važne vesti pre vas. Ta činjenica je nešto na šta ćete se teško navići. To nikako ne znači da ste manje omiljeni, drugi na listi ili čak neomiljeni roditelj, ali ćete se sigurno tako osetiti. Morate naučiti da sebi oprostite kada vas obuzmu takvi takmičarski nagoni iz dubina duše. Imajte na umu da niste ni prva ni jedina koja prolazi kroz ovaj scenario.

Sasvim je u redu da budete besni na vašeg bivšeg muža. Nekada je čak i važno da izbacite sva negativna osećanja iz sebe, ali ih nikada ne prenosite na decu. Nemojte deliti vaš bes sa decom niti ga pokazivati pred njima. To nije lako, ali zbog njihovog mentalnog zdravlja oni moraju voleti oba roditelja, te im to nikako ne uskraćujte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.