U trendu

Veliko prolećno (ra)spremanje

Rečenice poput „Nemam šta da obučem“ ili „Nijedna moja haljina nije više u modi“ često se mogu čuti iz usta onih nezadovoljnih kvalitetom/kvantitetom sadržaja sopstvenog ormara. Ukoliko izuzmemo slučajeve krajnje nemaštine, najčešće razlog nije u realnom oskudevanju odevnim elementima, premda se pomenute osobe ne bi složile. Ovaj problem je u stvari vezan za „lenjost“ da se sedne i dobro razmotri trenutni skup odeće kojim raspolažete, a rešenje iziskuje maštu i inventivnost.

Mnoge žene ne uklapaju boje novog odevnog elementa sa garderobom koju već poseduju. Dešava se da kupite top-season vrišteće narandžastu suknju koju jedva čekate da obučete, ali … nemate sa čim da je uklopite, i tada stvari kreću da se komplikuju. Model pantalona koji je bio popularan pre dve godine danas vam izgleda demode, i spremate se da ga se otarasite. Greška – jer će se za dve godine ponovo naći na elite modnim pistama, i vi ćete zažaliti zbog nepromišljene odluke. Treba uvek imati u vidu da je retro moćan mehanizam u svetu mode: ova činjenica obradovala je mnoge tinejdžerke, koje su uštedele izvadivši iz prašnjavog dela ormara autentične „zvoncare“ svojih roditeljki.

Inicijalni savet koji daju modni stručnjaci, a tiče se usklađivanja vaše odeće, ukusa i mogućnosti može se opisati kao proces iz tri faze: selekcija – eliminacija – reparacija. U prvoj fazi ćete dobro razmisliti šta od odeće zaista nosite, a šta vam samo zauzima mesto u ormaru. Kada rešite da se lišite nepotrebnih stvari, i to učinite (svaki rastanak je težak), završili ste drugu fazu.

Sleduje vam da od preostalih odevnih komada napravite kombinacije, uradite nužne prepravke i naposletku – zaključite šta vam nedostaje. Tek tada možete krenuti u kupovinu, ne kao u nekontrolisanu i nasumičnu aktivnost, već planirani čin, gde ćete voditi računa o bojama, materijalima, teksturama i naravno – cenama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.