Veštica nekad i sad

Veštičarenje je, nasuprot svim savremenim interpretacijama veštica kao veoma moćnih i privlačnih žena (maćeha iz „Snežane“, veštice iz Istvika itd), u ranijim razdobljima bilo prilično nezgodna aktivnost. U Evropi, gde je začet „model“ veštice kakav danas znamo, razdoblje progona takozvanih veštica trajalo je od 1450. do 1750, i većina žrtava ovog procesa bile su – žene. Stoga danas pojedini teoretičari koriste neologizam skovan po ugledu na genocid: gendercid (gendercide), dakle – ubijanje na rodnoj osnovi.

Početak progona veštica vezuje se za period kada su nastupile velike društvene, ekonomske i verske promene u Evropi. Uz česte globalne epidemije (poput kuge) ili prirodne katastrofe, ovo okruženje bilo je pogodno za nastanak masovne histerije usmerene protiv veštica. Zapravo, postojalo je uverenje da su hrišćanska kraljevstva u svojoj srži ugrožena, te da postoji „globalna zavera“ (Jevreji i leprozni, muslimani, Jevreji i veštice) koja za cilj ima uništenje hrišćanstva putem magije i trovanja (istorija se, nažalost, perpetuira).

U takvom okruženju, žene su posebno bile „na udaru“, usled predstava o misterioznoj i moćnoj/demonskoj ženskoj prirodi. Lilit ili Eva, žena je smatrana otelovljenjem negativnog principa. Neke od najnovijih studija ukazuju na to da su vidarice ili babice tretirane kao posebno opasne, jer je manifestacija njihovih „moći“ bila očigledna. Kako god, u periodu najvećeg progona, sprovedeno je oko 100.000 suđenja, nakon kojih je usledilo između 40.000 i 60.000 pogubljenja (žrtve su, u najvećem broju slučajeva, bile žene).

Danas je veštičarenje od mita prešlo u praksu: brojne sledbenice wicca kulta upražnjavaju bezazlene obrede i vraćaju se prirodi. Nakon uspeha knjige „Hari Poter“, regrutovana je i nova generacija mladih veštica koje se identifikuju sa likom Hermione Grendžer. Kupite, za početak, kapu i pridružite se klubu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.