Vi ste monstrum

Mnogima su u detinjstvu i u tinejdžerskim godinama rečene ružne stvari, nekad su te reči došle čak i od njihovih roditelja. Problem s tim ružnim stvarima jeste to što one ostanu negde u vama, i veoma je teško osloboditi ih se, a nije da doprinose vašem životu na pozitivan način.
Recimo, kad god ste, kao devojčice, bile neposlušne, ili imale neka interesovanja koja vaši roditelji nisu odobravali, neko od njih bi vas nazvao monstrumom. Bili ste dete, niste razumeli da je to nešto što vam govore u ljutini. Slično se nastavilo i kad ste postale tinejdžerke, samo što ste tad postale sklonije buntu, i prihvatile da vas nazivaju monstrumom kad god uradite nešto što vi želite da uradite. Sad ste odrasle, roditelji više ne mogu da vam određuju šta ćete da radite – ali vam je i dalje ostalo da ste monstrum onda kad radite ono što vi želite, a ne ono što vaši roditelji očekuju od vas.
Smeta vam to. Kao buntovna tinejdžerka mogle ste prkosno da odgovorite da jeste monstrum, zalupite vratima i odete i uradite ono što hoćete. Ali, sada vam smeta da se osećate kao monstrum, besmisleno vam je da pred svojim detetom, voljenom osobom ili prijateljima treskate vratima, i ne znate kako da izađete s tim na kraj, kako da prestanete da se osećate loše.
Možete pokušati da razmislite o tome koji su to vaši postupci nazivani monstruoznim. To što ste se svađale s roditeljima? Što ste želele da izlazite, da ostajete do kasno? Što ste imale loše ocene? Što niste htele da upišete onu školu koju su vaši roditelji odabrali? Htele ste da izlazite s momcima? Vašim roditeljima se nisu dopadali momci koje ste vi birale? Zapišite te razloge, i razmislite da li je tu bilo nečega monstruoznog. Videćete da nije. Nešto je bilo normalno tinejdžersko ponašanje, nešto verovatno baš i nije bilo za pohvalu, ali monstruozno? Toga nije bilo.
Možete i da razgovarate s dragim osobama. S decom, partnerom, prijateljima. Da ih pitate da vam iskreno kažu kako vas vide. Da li vas bilo ko od njih vidi kao monstruma? Ukoliko ste se na takav način šalili s dragim osobama, moguće je da će vam reći da ste zverka, zverčica, čudovištance, ali biće očigledno da to govore sa simpatijom, a ne kao da vas smatraju monstruoznom osobom.
Još jedna mogućnost jeste da to izbacite iz sebe na kreativan način, pisanjem, slikanjem, vajanjem, muzikom… Ne morate biti talentovani niti je obavezno da stvorite remek-delo, ukoliko vam nešto te vrste pomaže, pomoći će vam i ako vaše delo nije ništa genijalno, pa ni osrednje.
Ovo je bio laički članak. Ukoliko je vaš problem ozbiljniji od navedenog, prilično vam ometa život a ne možete da ga rešite, savetujemo da se obratite stručnjaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.