Visoka i „niska“ moda

Jesenje kolekcije poznatih dizajnera i dizajnerskih kuća su, kao i uvek, podeljene u stilu: jedni se odlučuju za casual look, a drugi, opet, insistiraju na prevlasti prave visoke mode. Naravno, „tvigizam“ i dalje opstaje, a modeli i dalje, uprkos pojavi punijih manekenki, ostaju u (prosečnoj ženi) nedostižnim dimenzijama i cenama.

Iskorak u odnosu na uobičajenu situaciju predstavlja ovogodišnja revija u okviru njujorške Nedelje mode, na kojoj su predstavljeni modeli za tinejdžerke. Reviju je sponzorisao časopis „Seventeen“, i tom prilikom je sedam dizajnera iznelo svoju koncepciju mode „za mlade“. Pri tome, interesantno je da su jedino na ovoj reviji prikazani modeli koje ne samo tinejdžerka već i prosečna žena zaista može da odene – i da svoje pear-shaped telo smesti u udobnu odeću, bez pucanja šavova i razmišljanja o dijeti.

Ovaj modni hepening, pod nazivom Girls Rule! veoma je dobro prihvaćen od strane publike. Doduše, poznata teen imena sveta manekenki nisu upriličila manifestaciju svojim cenjenim prisustvom. Neke od njih radije su se opredelile za prave haute couture varijante. A na njima je visoka moda iznova postavljana na pijedestal, uprkos povremenim očiglednim nedostacima.

Tako su na prolećno-letnjoj kolekciji Džil Stjuart prikazane kombinacije kaki boje sa providnim šifonskim bluzama koje nisu baš laskale očima publike. Slično preterivanje desilo se i na reviji En Bouen, gde se (sirota) manekenka zaplela u predivnu najlonsku kreaciju, i onda cela dva horor minuta nije mogla da izvuče stileto štiklu iz ruba haljine.

U svetu plurala i moda je množina: jednako koliko i mainstream, potrebna je i modna umetnost. Sa malom napomenom – čak i u slavljenoj haute couture umetnost je samo ponešto

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.