U trendu

Voda utiče na intelektualne sposobnosti?

Ukoliko pijete vodu kada niste žedni, to može negativno da se odrazi na vaše intelektualne sposobnosti. Ovo su rezultati do kojih se došlo na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 60 ljudi.

Dobrovoljci su zamoljeni da urade uobičajeni test kompjuterske koordinacije – trebalo je pritisnuti odgovarajući taster kada se određeni objekat pojavi na ekranu. Na ovaj način se meri opreznost i brzina koordinacije oka i ruke.

Pre početka, ispitanici su na posebnoj skali označili koliko su žedni i svakome je ponuđena čaša rashlađene vode. Žedni ljudi koji su tada popili vodu su test uradili za 10 procenata bolje od onih koji to nisu učinili. Prema tome, žeđ smanjuje koncentraciju.

Ali ono što je zaista interesantno jeste to što su oni koji su pili vodu, a nisu bili žedni, imali reakcije slabije za 15 procenata.

Psiholog Peter Rogers smatra da je razlog u tome što niska temperatura vode možda tera telo da svoje resurse usmeri na uravnotežavanje te hladnoće. Ako pijemo previše vode, možda nećemo biti u situaciji da vozimo ili da obavljamo intelektualno zahtevne zadatke.

Setite se sada svih onih važnih sastanaka i flašica vode koje na njima kruže svuda okolo?! Da li treba ukinuti nepotrebnu vodu na takvim mestima, tj. u onim situacijama kada se donose prilično važne odluke koje se ponekad tiču čitavih zemalja i miliona ljudi?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.