Vosak ili brijač

Vosak za depilaciju, krema ili standarndni brijač? Žene jednostavno ne mogu da se odluče i shodno tome u kakvoj su žurbi i kakva ih je situacija snašla pribegavaju načinu uklanjanja dlačica koji im u tom trenutku odgovara.

Nadam se da izgled vaših nogu ne zavisi od godišnjeg doba i da niste zapostavile predele koji uvek moraju biti uredni samo zbog toga što zimi nosite čarape i „to niko neće videti“. Stvari koje radite ne radite zbog drugih nego zbog vas samih. Prema tome, odmora nema kada je reč o pomalo bolnom i nekada brzom i nesigurnom uklanjanju dlačica.

Prednosti depiliranja voskom su poznate. Pored toga što ste nakon depiliranja neko vreme mirne i ne morate da mislite o tome, manje su iritacije na koži. Koža je meka i fina, dlaka će rasti sporije a i postaće nežnija. Vosak izvlači dlaku do kraja, tj. sa korenom, tako da vremenom to mesto „slabi“ i dlaka prestaje da bude gruba.

Depilaciju voskom možete i sami uraditi kod kuće, ali je ipak bolje otići u salon. Pri depiliranju ili samom nanošenju voska vi možete pogrešiti – namazati noge vrelim umesto vrućim voskom i time oštetiti površinu kože, mogu vam se pojaviti modrice; sami sebi ćete naneti mnogo veći bol.

U salonu možete birati da li želite depilaciju vrućim ili hladnim voskom. Efektniji je vrući jer se lakše nanosi, ali blaži je hladni. Prednost hladnog voska je to što je on za jednokratnu upotrebu.

Brijanje plastičnim brijačem ili nekim specijalno napravljenim za žene. Šta je najbolje u vezi sa brijanjem – efikasnost i brzina. Ako prvi put baratate, možete se nekako i poseći, mada su današnji brijači tako napravljeni da je posekotina zaista retkost.

Najefektniji način brijanja je da brijete dlake u suprotnom smeru od njihovog rasta. Na mestima na kojima dlačice rastu u više pravaca (prepone, pazuh) lagano prelazite brijačem preko kože.

Istina je da brijanje iritira površinu kože i nervne završetke i usled toga i nekih drugih stvari (suva koža, loš brijač) koža postane crvena i „upali“ se. Ne znate šta ćete sa crvenim tačkicama po nogama, koje su tako upadljive.

Da biste umirili kožu, najbolje je namazati je vazelinom, antiseptičnom kremom ili bebi puderom. Crvene tačke se neće odmah povući, ali tako ćete prvo smiriti površinu kože, nakon čega nestaju i tačkice.

Za bilo koji metod da se odlučite uradite ga što bolje. Negujte vašu kožu mlekom za telo ili kremama namenjenim koži nakon brijanja ili depilacije.

Budite uredni jer nikad se ne zna ko će vas možda pozvati na bazen (iako je januar mesec) a vi niste „spremni“ još za depilaciju (svima poznati termin čekanja da dlačice porastu toliko da bi tretman sa voskom uspeo) i jedino vam preostaje da se pojavite u ronilačkom odelu. Ako je zima napolju, nije zima na vašem telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.