U trendu

Vreme prvog ciklusa može da odredi životni vek žene

Prema studiji koju su objavili naučnici Univerziteta San Dijego u Kaliforniji, žene koje su prvu menstruaciju dobile u kasnijim godinama, vrlo verovatno će živeti duže.

Naučnici su za potrebe istraživanja uzeli podatke od 16.000 žena koje su prošle menopauzu. Došli su do saznanja da su s dužim životom povezane godine kada su dobile prvu menstruaciju i godine u kojima su ušle u menopauzu.

U istraživanju piše da postoji indicija da žene koje dobiju menstruaciju sa 12, a u menopauzu uđu nakon 50. godine života, žive duže. Otkriveno je i da postoji manja mogućnost razvijanja dijabetesa ili navike pušenja, piše YourTango.

“Naš tim je otkrio da su žene kojima je menstruacija započela u kasnijoj dobi manje podložne zdravstvenim problemima poput koronarnih bolesti, a one kojima u kasnijim godinama započne menopauza, imaće bolju opštu zdravstvenu sliku što bi moglo da bude moguće objašnjenje naših otkrića”, rekao je jedan od vodećih autora studije, Aladin Šadjab.

Zaključak je da žene koje uđu u menopauzu kasnije i samim time imaju duži reproduktivni životni vek, imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti.

“Postizanje dugog života je uopšteni zdravstveni cilj populacije i mnogi se pitaju kako živeti duže. Naša studija otkriva da žene kojima je menstruacija započela u 12. godini i kasnije i ženama koje ili prirodno ili medicinski iskuse menopauzu u pedesetoj ili kasnije, imaju veću mogućnost da dožive devedesetu”, rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.