U trendu

Vrućine: vodič za preživljavanje

Leto, to divno godišnje doba, ne podrazumeva samo more, sunčanje i večernje izlaske kada je urbani život u pitanju. Zaista, lista stvari koja pada na pamet najčešće sadrži sledeće stavke: gužva u gradskom prevozu, usijani beton, nepodnošljiva transformacija stanova u saune i generalna nervoza svih koji se nađu u jednom (malom) prostoru u periodu između 11 i 5. Bez odgovarajućih uslova – sopstvenog prevoza, klima-uređaja i beskrajne količine strpljenja, leto u gradu može da bude zamorno i dugo, posebno ako posao ne dozvoljava da se najtopliji letnji dani provode na nekoj od gradskih plaža.

Da bi se talas vrućine preživeo, neophodno je preduzeti određene strategije, u cilju očuvanja kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja. Fraza „izbegavajte vrućinu“ zvuči sarkastično, ako se uzmu u obzir okolnosti – odsustvo adekvatnih uslova (već pomenuti gradski prevoz, život na 15. spratu solitera, itd.). Međutim, i minimalne mere opreza ponekad mogu da znače mnogo. Za početak, redukovanje količine toplote u životnom prostoru podrazumeva navučene zavese i žaluzine na sunčanoj strani. Preporučuju se konzumacije većih količina tečnosti (čak i ako ne osećate potrebu), kao i uzimanje manjih a češćih obroka. Odevanje mora takođe biti u skladu sa vremenom: lagana garderoba, prirodni materijali i svetle boje pomoći će da se upije manja količina toplote.

Fizička aktivnost može biti redukovana u manjoj meri (koliko je moguće), posebno ako je vezana za najtopliji deo dana. Za one koji su navikli da svakog jutra trče ili voze bicikl, obavezna je upotreba naočari za sunce, šešira i losiona za sunčanje na izloženim delovima tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.