U trendu

Za mladalački vrat – zauvek

Pažljivo se posmatrate u ogledalu – nije loše. Iako niste baš u prvoj mladosti, zahvaljujući pažljivoj i redovnoj nezi, lice vam i dalje izgleda kao da ste znatno mlađe; ne baš bukvalno devojački, ali sasvim, sasvim blizu. Međutim, šta je sa vratom? Na vratu se već pokazuju bore; pa dobro, uzdišete, ipak niste tinejdžerka. Uostalom, čemu služi ženska dovitljivost? Uzimate maramu i obmotavate je oko vrata. Tako, to je već bolje. Nikakve bore se ne vide, a ne izgleda ni kao da nešto krijete – eto, stavile ste maramu jer baš dobro izgleda na vama. Nema nikakvih izdajničkih tragova – niste vi od juče; odlično znate da pametni muškarci, kada hoće da procene starost žene, prvo gledaju vrat i ruke, jer oni najviše odaju.

Ma, super je ženska dovitljivost i tako to, ali vi ne biste da se nađete u navedenoj situaciji; radije biste da vam i vrat izgleda mladalački kao i lice. Da li je to moguće? U priličnoj meri jeste!

Koža vrata je izuzetno nežna i osetljiva; kako se s godinama smanjuje proizvodnja kolagena, belančevine koja je odgovorna za elastičnost i glatkoću kože, tako počinju da se pokazuju i izdajnički znakovi starenja – prvo, razume se, na najnežnijim delovima kože. Kao i za ostatak vašeg tela, da biste zadržali gipkost kože i mišiće, koji tu kožu takođe drže zategnutom, održali u formi, preporučljivo je da što ranije počnete sa vežbanjem. Postoje posebne vežbe za vrat, koje možete naučiti na časovima joge; ukoliko nemate vremena za časove, dobro je znati da su za vrat korisne vežbe istezanja, na razne strane, kao i vežbe uvrtanja i laganog kruženja. Ove vežbe ne oduzimaju mnogo vremena – za predeo vrata dva-tri minuta dnevno je sasvim dovoljno; razume se, efekti su najbolji ako vežbate svakodnevno. Pored povoljnog uticaja na lep izgled vašeg vrata, ove vežbe će pomoći i da se smanje (ili čak i nestanu) ukočenost i bol u vratu i ramenima koji nastaju kao posledica svakodnevnog osmočasovnog sedenja za kompjuterom.

Same vežbe nisu dovoljne. Izuzetno su korisne, ali ne i dovoljne. Sada vam u pomoć priskače kozmetika. Dok ste mlade, na vrat možete nanositi istu dnevnu i noćnu kremu koju nanosite i na lice, i to će biti sasvim dovoljno (podrazumeva se da i vrat čistite isto kao i lice). Međutim, čim primetite prve znake opuštanja, potrebno je da pređete na posebnu kozmetiku za negu vrata. Tako ćete zaustaviti opuštanje i koži vratiti nežnost i mekoću.

Specijalne kreme za vrat nanose se na vrat i dekolte ujutro i uveče; kremu prvo treba rasporediti na vrat i dekolte kružnim pokretima jagodica prstiju, a zatim je nežno umasirati u kožu, počevši od dekoltea, pa naviše. Kad birate kremu za vrat, treba znati da je koži, s godinama, osim što gubi elastičnost, sve više potrebna i vlažnost. Zato je neophodna krema koja će vašoj koži vratiti izgubljenu vlažnost – u tu svrhu pogodna je hijaluronska kiselina. Biljna ulja u ovim kremama omekšaće vam kožu, a askorbinska kiselina (znate je i kao vitamin C) sa kristalima kalcijuma onemogućiće isparavanje vode iz najdubljih slojeva kože.

Ko kaže da ne možemo večno izgledati mladoliko – ili bar veoma, veoma dugo?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.