U trendu

Za žensku umetnost

Najnovija dešavanja u našem društvu pokazuju kako se seksizmu, premda „odomaćenom“, može na odgovarajući način stati na put. Umetnost i mediji su, nažalost, polja u kojima je pojam umetničke slobode često upotrebljavan na pogrešan način. Stoga se govor o ženama i o ženskoj seksualnosti neretko svodi na seksističke izjave i omalovažavanje žena, što se podjednako odnosi i na vizuelne predstave, kao i na muziku.

Na sreću, u svetu postoje primeri uspele i provokativne borbe sa mizoginijom. U ovom konkretnom slučaju, osobe koje stoje iza projekta poznatog kao Guerrilla Girls čine to sa velikom dozom kreativnosti i, svakako, humora. Reč je o feminističkoj grupi osnovanoj 1985. godine u Americi. Sedam umetnica koje su istupile u javnosti sa ciljem „borbe sa seksizmom i rasizmom u umetnosti“, inicijalno je reagovalo protiv politike njujorških muzeja i galerija, u kojima su žene bile izuzetno malo zastupljene u poređenju sa muškarcima.

U nameri da skrenu pažnju na tu činjenicu, one su napravile postere na kojima su bili istaknuti relevantni podaci o položaju žena umetnica. Međutim, (važan) detalj identiteta grupe, koji se već tada uspostavio, bile su maske – lik gorile, koje su sve žene angažovane oko projekta Guerrilla nosile u javnosti. Prema rečima jedne od njih, svrha maske nije samo da skrije pravi identitet: „Maska gorile postala je simbol izmena na licu savremenog feminizma, posebno u svetu umetnosti.“

Pored maski, članice grupe preuzimaju i ime neke od poznatih (ili manje poznatih) umetnica, poput Fride Kalo (Frida Kahlo) ili Kejt Kolvic (Kathe Kollwitz). Potonja dva su „pseudonimi“ dveju Guerrilla aktivistkinja koje su 9. decembra u Njujorku predstavile projekat grupe u vezi sa polnim stereotipima o ženama u vidu knjige pod naslovom „Bitches, Bimbos and Ballbreakers: The Guerrilla Girls Guide to Female Stereotypes“. Ideja o ovoj knjizi rodila se „naivno“, jednog dana kada su članice grupe pokušale da naprave listu svih stereotipa o ženama u američkoj kulturi i shvatile da je materija preobimna – nasuprot postojećim stereotipima o muškarcima, koji ne popunjavaju ni trećinu liste.

Guerrilla Girls su dosad objavile tri knjige i načinile više od 90 postera koji na različite načine tematizuju položaj umetnice u društvu i svetu umetnosti. O njima se više može saznati preko njihovog web sajta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.