U trendu

Zapitkuju vas o vašim finansijama

Privatne stvari bi trebalo da su, pa, privatne i da se ne tiču radoznalaca. A uvek se nađu i takvi, naročito ako im se učini da kod vas postoji nešto „čudno“ – recimo, koliko trošite. I to nema nikakve veze s tim da li se hvalite novcem.
Danas je teško naći nekog ko bi vas stvarno saslušao, bez suvišnih komentara, bez davanja neželjenih saveta, samo vam na neko vreme poklonio svoju nepodeljenu pažnju. Malo ko će imati vremena da vas sasluša, a i ako se nađe vreme, pre će želeti da bude ostavljen(a) na miru nego da se „smara“ tuđom mukom. A onda se još nađe neko ko ne želi stvarno da vas sasluša, nego da zadovolji svoju radoznalost zapitkujući o onome što ga se ne tiče.
Recimo, dobili ste veću sumu novca (na legalan način!). I sada, u opštoj besparici, možete sebi da priuštite više nego ranije. Niste osoba koja bi se hvalila novcem niti se razbacivala, niti ste skloni tome da na hirove dajete besmisleno velike sume, ali i ne stidite se pošteno dobijenog novca, niti toga da sebi priuštite lepe stvari (potpomažete i prijatelje). Ono što vas nervira je što se malo-malo nađe neko ko vas tobož zabrinuto pita možete li vi sebi to da priuštite, ili kaže kako mu/joj je baš drago što vam tako lepo ide, ali tonom koji nagoveštava da sumnja da se tu radi o nekim mutnim rabotama. Niko vas to ne pita otvoreno, ali taj tip zapitkivača kao da implicira da tu nisu čista posla – ili se uvaljujete u neke ogromne dugove, ili do novca dolazite na nezakonit način. A vi nekako verujete da se vaše finansije tih ljudi ne tiču (niko vama blizak ne ponaša se prema vama na opisani način), a smeta vam i što nakon njihovih zapitkivanja osećate potrebu da se branite iako ništa loše niste uradili.
U opisanoj situaciji, pošto su pitanja i komentari implicitno uvredljivi, niste dužni ništa da odgovorite (odgovaranjem ih samo podstičete da nastave sa zapitkivanjem). Ako niste u prilici da jednostavno ignorišete radoznalce, možete im reći da je baš lepo od njih što se interesuju za vaš privatan život, da vam, hvala na pitanju, uspeva da izađete na kraj s finansijama, da možete sebi da priuštite to što ste nabavili, i da obećavate da, ako se nešto desi, nećete da ih zovete i moljakate za pozajmicu niti ćete im kukati da vas vade iz zatvora. To bi trebalo da ih ućutka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.