U trendu

Zašto je žena u Srbiji vredna samo ako je rodila dete, i to više puta?

„Ja sam mama i spoznala sam ljubav prema detetu koja je zaista veoma snažna emocija. Deca unose novu dimenziju u roditeljski život, i to se slažem, ne samo teoretski nego mi je životni put išao tačno po sredini roditeljske njive.

Volela sam mnoge i mnogo, razne su mi ljubavi prolazile kroz srce i dušu. Roditeljska ljubav je zaista nešto što je vredno sve muke kroz koje prolaziš (pogotovu žena) da bi se postao i ostao roditelj. Toliko je ljubav i povezanost snažna da žena svesno i namerno prolazi kroz najveću bol na svetu da bi imala još jedan zamotuljak ljubavi.

Sa druge strane, nije svima pisano da budu roditelji. Koji god da je razlog, smatram da je društvo na granici zlostavljanja što se tiče odnosa prema onima koji nemaju decu – pogotovu prema ženi. Svaka žena od punoletstva pa do menopauze prolazi kroz gusto šipražje pitanja sa ovakvim „grancicama“ koje šibaju po licu: „kad ćeš se udati“, „kad ćeš imati decu“, „otkucava ti biološki sat“ itd.

Zašto žena ne može da napravi svesni izbor da zatvori fabriku? Zašto je žena poštovana u društvu samo ako se omacila, i to više puta?

Da li je život bez dece zaista besmislen?

Ja verujem da je moguće da žene nepodobne da budu majke imaju negde tu informaciju koja nema šanse da izađe na površinu pored toliko guranja okoline da rodi, da ima dete, da nema ničeg lepšeg, kakva si ti žena bez dece itd.

Koji god da je razlog zašto žena nema dece, ja smatram da je ljudski poštovati životne izbore koji su tako drugačiji od naših. Nivo svesti društva vidi se i po tome kako se ponaša prema manjinama. Ne samo nacionalnim manjinama nego i seksualnim, političkim, nepušačkim itd. U ovu grupu manjina spada i ona koja izabere da se ne „ostvari u ulozi roditelja“, već odabere neke druge uloge.

Smatram da život bez dece nije besmislen, samo je drugačiji.“ (OziOziOzi)

Uključite se i Vi u raspravu o ovoj temi na Forumu Krstarice…

4 komentara
 1. Nataša Gajić

  Koji je to „drugi posao“ koji može zamijeniti dijete, niti jedan, jer imati dijete nije „posao sa rokom trajanja“, već je ideal svake potpune porodice, a ponajprije cjelovitog čovjeka, i žene i muškarca; zašto ubijati životni smisao zbog sekundarnih stvari koje mogu i ne moraju da se ostvare. Dijete je dijete, moje zauvijek i dovijeka! Njegovo prevashodstvo, ako hoćete i tako reći; jedino nas oni još drže za ruku, naša djeca.

 2. Sin,brat,otac,suprug

  Ma jok,šta će nam deca! I na kraju“šta je tvojoj,mojoj mami trebalo dete da se zlopati oko ovako teških tema“ trebale su da svoje živote ispune drugačije,manje bi bilo ovakvih tema(a i ljudi)“

 3. Balkan

  Svako ima pravo na izbor i zivot kakav zeli da ima. To sto kod nas a i u mnogim drugim zemljama, zena je na pijedestalu samo ako dobro kuva, cuva kucu i radja decu je sam znak da smo jos uvek daleko od odrastanja, daleko da priznamo da je i zena ljudsko bice. Nadam se da ce se to u neko vreme promeniti ali sumnjam posmatrajuci kako se u svetu stvari menjaju, na zalost ka losem a ne ka boljem.

 4. djibril

  u Srbiji vlada varvarski matrijarhat

Napišite komentar