U trendu

Zašto ste nezadovoljni?

Mnogi su nezadovoljni svojim životom. I to ne samo oni koji su na ivici toga da umru od gladi, ili su maltretirani, ostali su na ulici… Nezadovoljni su i oni kojima je naizgled dobro, i to nije zato što su "besni" – nešto im u njihovom životu ne ide, i to ih izjeda.
Možda ste žena koja mnogo polaže na karijeru, uložile ste puno u svoje obrazovanje i u sticanje sposobnosti, i konačno dobile posao koji ste sve vreme želele da dobijete – a onda se upitate zbog čega ste to uopšte želele. Ili, spolja gledano, imate divan brak, dobrog muža, preslatku dečicu, svi vas smatraju srećnicom, same sebe smatrate glupačom što niste srećne – a opet, ne možete da poreknete da ste nezadovoljne. Možda se osećate kao da vas niko ne primećuje, kao da, uprkos svojim vrlinama, i ne postojite – počinjete da se pitate da li zaista imate ikakve kvalitete, da li zaista postojite. Ovakav osećaj nezadovoljstva može se desiti bez obzira na to u kakvim materijalnim uslovima živite, kakva vam je porodična situacija, s kakvim ste ljudima, kakvog ste obrazovanja. Dobra vest je da nije nemoguće izboriti se s tim.
Kako biste se izborile sa osećanjem nezadovoljstva, potrebno je preispitati se. Ko ste vi? Koje su vam stvari zaista bitne? Odgovori na ta pitanja su u vama. Kako biste opisale sebe? Šta bi vaši prijatelji rekli za vas? Da li se, iskreno rečeno, slažete s njihovim mišljenjem, ili ne, i zašto? Nemojte dopustiti da na vas utiče vaše mišljenje o tome šta vi ili drugi mislite da bi vi trebalo da budete – iskreno odgovorite sebi ko i šta smatrate da zaista jeste (ovo može da potraje, naročito ako vam se iskrena slika o vama ne sviđa ili je smatrate društveno neprihvatljivom).
Nakon toga, na redu je da same sebi otkrijete šta je to što zaista želite. Ne mislimo na to da preživite do kraja meseca, niti na društveno prihvatljive želje da vam deca budu zdrava i da budete dobra supruga i majka i vredna službenica. Šta je to o čemu sanjate? Za čime žudite? Šta je to što želite da postignete u životu (pored uopštenih želja da dobro podignete decu, budete u dobrom braku, imate dobar posao – budite specifičnije od toga)? Zapišite sve stavke i pažljivo razmislite o svakoj. Te stvari koje su vam bitne – zbog čega su vam bitne?
Kada i s tim završite, procenite svoju sadašnju situaciju. Kako se osećate povodom toga kakva ste osoba danas? Povodom toga kakav posao radite, s kakvim ste ljudima i u privatnom i u poslovnom životu? Ukoliko niste zadovoljne nekim od aspekata svog života (a uz prethodne analize, trebalo bi da postanete svesne i čime tačno niste zadovoljne), šta ćete učiniti da to promenite? Ne mora to da bude preko noći, ali bi trebalo odlučiti šta i kako, kao i u kom roku (budite realistične) smatrate da to možete da ostvarite. I, jednom kad odlučite, potrudite se da to i ostvarite! Ostvarivo je, ako istrajete – a vredi, jer će nestati osećaja zadovoljstva, jer ćete konačno imati život kakav želite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.