U trendu

Zašto su slatkiši neodoljivi?

Slatkiše voli većina ljudi, i to ne bi bio nikakav problem kada se u konsumiranju ne bi preterivalo. Mnogim ženama se desilo da čak i naglas govore sebi da prestanu da jedu taj slatkiš, ugojiće se, pokvariće sebi sve planove, ali da ipak ne mogu da se suzdrže. Problem nije nerešiv – uz dovoljno upornosti i nešto dedukcije.
Problem nije moguće rešiti u onim trenucima kad osećate da morate pojesti nešto slatko ili ćete umreti, pa nemojte tada ni pokušavati – frustraciji što ste opet pojeli ono što nije trebalo dodaćete i frustraciju zbog neuspeha u rešavanju problema. Umesto toga, sačekajte da vam organizam ne vapi za slatkišima, a tada pažljivo razmislite (papir i olovka vam mogu biti od pomoći, zbog preglednosti situacije).
Prisetite se svih situacija u poslednje vreme kada ste nekontrolisano posegle za slatkišima. Setite se koje su emocije prethodile želji za slatkim i to i zapišite. Zatim idite u mislima i malo u prošlost, pa se i za ranije situacije setite nakon kakvih ste emotivnih stanja žudele za slatkišima.
Jednom kada to imate crno na belo, razmislite šta je to što vas je dovelo u takva emotivna stanja, a zatim i kako da te uzroke izbegnete ili, ako to nije moguće, kako da emotivni problem rešite na neki drugi način, koji se neće u toj meri pokazivati na vašim bokovima i zadnjici. Po mogućnosti, smislite kako da taj emotivni problem rešite na neki trajniji način, jer će vas i najslasnije praline samo nakratko utešiti.
Nekada, dešava se i da nekontrolisano posezanje za slatkišima nije zbog emocija, već zbog nedostatka vitamina B ili zbog stresa. Pivski kvasac i integralne žitarice trebalo bi da reše problem s vitaminom B, a uz to ćete u organizam uneti i hrom, koji reguliše lučenje insulina. Što se stresa tiče, dobro je biti svestan toga da, kada ste pod njegovim dejstvom, vaše telo luči hormone koji podstiču mozak da proizvodi materije koje izazivaju želju za šećerom – zato, kad osetite želju za slatkim, razmislite da li se nalazite pod stresom i da li je to, a ne stvarna potreba, uzrok vaše želje. Kad ste svesni da je to "neki tamo hemijski proces" u mozgu koji nema veze sa stvarnom potrebom, lakše je suzdržati se od želje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar