Zašto su tridesetogodišnjakinje nove tinejdžerke?

Prešla je tridesetu. Danas je kupila svetlucave šnalice za kosu u obliku leptira. Često ide u poslastičaru na šampite, smejući se pritom glasno, bez griže savesti. Voli da se poigra s klincima iz ulice, da vodi svoju malu kucu u šetnju i uopšte se ne stidi da obuče ružičastu mini suknju. Osmeh gotovo da joj ne silazi sa lica. Ili to barem tako dobro izgleda. Šta god da je ta žena (devojka?) radila, izgleda mlađe i bolje no ikad, čak bolje nego dok je bila u srednjoj školi. Zašto će u budućnosti biti sve više ovakvih slučajeva i zašto su tridesetogodišnjakinje nove tinejdžerke?

Život žena je uvek kao dodatnu kategoriju sadržao čuvanje dece i brigu o porodici. Danas, pored toga, žene sve češće zauzimaju ravnopravan udeo u poslovima sa muškarcima. Posao znači rad, rad znači žrtvovanje. Gubljenje mladosti može da znači i rana udaja. U oba slučaja, dolazimo do žrtvovanja nekih mlađih godina u ime karijere ili porodice. U tom jurcanju za obrazovanjem, uspehom na poslu ili pak u jurcanju za dvogodišnjim detetom, može se desiti da izgubimo one godine u kojima naše vršnjakinje uveliko uživaju, godine u kojima su one, teorijski i praktično – tinejdžerke. Ali, kao što gornji primer potvrđuje, tinejdžerske godine vrlo uspešno možete „zamrznuti za kasnije“ i možete imati pravo da uživate u životu kada ste ostvarile nešto što se možda u datom trenutku ispostavilo kao važnije. Ko vama može zabraniti da kupite svetlucave šnalice sa leptirićima? Ko vama može zabraniti da napravite pidžama-party? Ko vama može zabraniti da… uživate?

Nemojte se mnogo dvoumiti oko odgovora na ova pitanja. Sve je više žena koje u dvadesetim grade karijeru propuštajući pritom neke stvari, a normalno je da svi mi želimo da proživimo neke lude i bezbrižne dane. Posle tolikog rada i upornosti, niko nema pravo da vam to uskrati. Ako se kojim slučajem pronalazite u prethodnoj priči, ako vas kolege na poslu gledaju s podozrenjem, jer „radite stvari tako neprimerne vašim godinama“, budite srećne, jer ste negde u sebi IPAK sačuvale mladost, a to je ne velika, nego OGROMNA stvar. Ako ništa drugo, svako od nas zaslužuje drugu šansu. Zašto tu šansu ne iskoristiti baš u tridesetim?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.