„Zbogom“ starom poslu (1)

Kada atmosfera na poslu postane neizdrživa, a izgledi za novo zaposlenje stoje na vidiku, treba razmotriti mogućnost napuštanja starog posla. Ovaj korak, ma koliko izgledao lako i utešno u situaciji kada padaju koplja, ponekad i nije jednostavno načiniti. Stari posao, bez obzira na sve probleme i nedoumice, ipak nudi izvesnu sigurnost (pored toga, uvek postoji onaj strah od toga da će prelazak na novo radno mesto biti po principu „iz tave u vatru“). Pitanje glasi: šta (i kako) činiti?

Mnogima i samo najavljivanje odlaska predstavlja povelik problem. To je posebno neprijatno ukoliko je osoba sa kojom ste u sukobu ujedno ona kojoj se tim povodom morate obratiti. U tom slučaju, preti vam opasnost da stupite u žučnu raspravu u kojoj ćete saopštiti sve ono „nagomilano“ što vas je tištalo u poslednje vreme.

Pre nego što se odlučite za takav tip „katarze“, ipak bi trebalo da unapred osmislite način na koji ćete prezentovati razloge svog odlaska. Najbolja mogućnost je ona u kojoj uspevate da sasvim jasno i hladnokrvno predočite sve nepogodnosti i probleme sa kojima ste se suočili, a da pri tom ne pređete u nekontrolisano vređanje i svađu. Uostalom, to će sigurno biti u većoj meri porazno po vašeg oponenta (koji će i u takvoj situaciji očekivati da poseduje moć da vas iznervira).

Da biste uspeli u tome, trebalo bi da pokušate da „izlijete na papir“ sve stvari za koje smatrate da su vas ometale u profesionalnom delovanju. U tom prvom pisanju slobodno dajte sebi oduška. Potom sačekajte neko vreme (da bi se uzburkane strasti primirile) i onda tekst osmotrite sa objektivnije tačke gledišta. Pojedine rečenice preformulišite tako da saopšte istu stvar sa manje emocije i, generalno, pokušajte da svojim razlozima nametnete jedan neutralan, a ipak realan ton. Izostanak ličnih uvreda neće umanjiti kritiku iskaza tipa „nedostatak mogućnosti za dalji profesionalni razvoj“ ili „destimulativna radna atmosfera“ – naprotiv. Pametni će umeti da čitaju između redova, dok ćete vi sačuvati sopstvenu meru dostojanstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.