U trendu

„Zbogom“ starom poslu (2)

Svoju nameru da napustite posao možete obznaniti na nekoliko načina. Najjednostavniji i najefektniji je „face to face“ pristup. Tako možete da saopštite sve što vam je smetalo, kao i da odgovorite na eventualna pitanja u vezi sa svojim odlaskom. Uvek treba gledati da, bez obzira na prethodne probleme i nesuglasice, rastanak prođe na najbolji mogući način. To posebno važi ukoliko ostajete u istoj struci, jer ćete se u tom slučaju susretati sa starim kolegama. Pored toga, želite i dobro pismo preporuke za traženje budućeg posla.

Ponekad je usmeno saopštavanje teško izvodljivo – da li zbog objektivnih razloga ili vaše potrebe da se ne suočite sa šefom/kolegama. Tada možete odabrati druge načine, od kojih je jedan od najboljih – pismo. Pokušajte da ono ipak ne bude u elektronskoj formi (može se desiti da ga vaš šef i ne pročita, s obzirom na „ozbiljnost“ elektronske komunikacije). U pismu treba koncizno izneti svoje razloge za rastanak sa starim radnim mestom i ostaviti prostora za poslednji razgovor sa nadležnima u firmi iz koje odlazite.

Sve situacije rastanka su (uglavnom) teške, a posebno je komplikovano ukoliko je prethodno postojala neka vrsta sukoba. Ipak, „pristojan“ odlazak i ostavljanje krajnjeg pozitivnog utiska može vam samo ići u prilog. Sve negativne ocene i lične sukobe za koje ste smatrali da ometaju vaš rad možete saopštiti u obe forme – usmenoj i pisanoj, a da pri tom ne uvredite smrtno ostatak svog kolektiva. Za vas je najvažnije da odete na odgovarajući način, a onda i da ukažete na probleme koji su doveli do vaše odluke da promenite posao. Vaš feedback neće u tom slučaju služiti samo da olakšate srce – možda će pomoći da se u budućnosti neke stvari isprave, a greške ne ponove.

Kada konačno sve pregrmite i stupite na stazu novog početka – budite obazrivi! Poučeni prethodnim iskustvom, pokušajte da ne ponavljate iste greške i da u novom poslu od početka izgradite dobre odnose i produktivnu radnu atmosferu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.