U trendu

Zdrave namirnice

Leto je već uveliko na našim vratima, a sa njim stiže i promena režima ishrane: treba reći zbogom čarima masne kuhinje i preorijentisati se na lakšu ishranu. Pored konsumiranja lako svarljivih namirnica, od podjednake važnosti je briga o higijenskom kvalitetu i roku trajanja same hrane radi izbegavanja mogućih zdravstvenih problema. Naravno, niko od nas ne želi da iskusi trovanje, ali su mnogi spremni da bez razmišljanja pojedu hamburger na kiosku ili konsumiraju neke druge neproverene varijante ulične ishrane.

Premda mere kvaliteta prehrambenih proizvoda uglavnom svuda važe, njihova primena nije uvek dosledna: primera radi, u Velikoj Britaniji godišnje se „otruje“ desetak miliona ljudi. Većina slučajeva ne završi se fatalnim ishodom i nakon prvih jakih simptoma, uz odgovarajuću terapiju uglavnom ne ostavi posledice – no, to nije razlog za nepažnju.

Naime, čak i „bezbedna“ hrana u našem sopstvenom frižideru može da postane izvor bakterija, posebno uz sadejstvo visokih letnjih temperatura. Zato je veoma važno prilikom svake kupovine voditi računa o roku trajanja namirnica, a pri njihovom otvaranju prisustvo svakog sumnjivog mirisa i boje tretirati kao pokazatelj nejestivosti. Tu ekonomičnost neće biti od velike pomoći: ako ste rešili da budete štedljivi i popijete „malkice“ pokvareno mleko, veći trošak napraviće poseta lekaru i kupovina odgovarajućih lekova.

Trovanje hranom može imati nekoliko uzroka. Najčešće su u pitanju bakterije, mada to mogu biti virusi i protozoe (u najmanjem broju slučajeva). Redovno i temeljno pranje voća i povrća, kao i kontrola stanja mesa i mlečnih proizvoda i njihova adekvatna termička obrada trebalo bi da svedu mogućnost trovanja na minimum.

Ipak, ukoliko baš nemate sreće i uspete da se otrujete, ne treba oklevati već valja odmah potražiti medicinsku pomoć. To je posebno važno upravo u letnjim uslovima, kada visoke temperature već same po sebi predstavljaju neprijatnost za organizam. Ukoliko odlazite na letovanje/put, pokušajte da odaberete namirnice sa malom verovatnoćom kvarljivosti: pametnije je žrtvovati oblapornost zarad dobrog provoda i sačuvati svoj stomak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.