Zdravi i siti

Zdrava ishrana i pravilna težina dobar su preduslov za dug život. Ipak, većina nas ne uspeva da odoli čarima „brze hrane“ i povremenog prejedanja, pa stoga pati od manjeg ili većeg viška kilograma. Estetski razlozi su najmanje bitni, iako nas televizija i časopisi „uče“ da je sve sadržano upravo u estetici tela. Predmet ozbiljne brige treba da bude najpre zdravlje pošto nepravilno unošenje kalorija i loš metabolizam mogu mnogo da utiču na njega.

Mnogi nutricionisti smatraju kako je jedan od najefikasnijih načina za zdravu kontrolu težine – uzimanje malih i čestih obroka. Grupno „prehranjivanje“ zato treba sačuvati za porodično okupljanje jednom nedeljno (čak ni tada ne treba preterivati sa količinom hrane).

Dobar način za postizanje optimuma u ishrani jeste i osluškivanje sopstvenih telesnih potreba. Kada jedete i osetite da ste siti, ali ipak želite da jedete još („gladne oči“), naterajte sebe da stanete. Nekoliko minuta oblapornog prejedanja doneće više sati lošeg varenja i osećanja težine u stomaku. Zato je bolje stati na vreme: nepce je zadovoljeno, a organizam nije preopterećen prekomernom količinom hrane.

Doručak je važan deo ishrane tokom dana: potrudite se da ga ne preskočite bez preke potrebe. Izbor hrane treba da uključi žitarice, mlečne proizvode i sveže voće – stvari koje će vam „držati“ energiju. Pokušajte, takođe, da slatkiše zamenite voćkom (jabukom, pomorandžom), kao i da svesno vodite računa o tome da ne prilazite previše često vratima frižidera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.