Žene na Marsu

Žene su odavno pokazale kako nema „muških“ profesija – one same popravljaju svoj automobil, sastavljaju kompjuter, grade uspešne akademske karijere, bave se ekstremnim sportovima: lista mogućih aktivnosti je dugačka. U 21. veku one se osećaju spremnim i željnim da osvoje i svemir, te učestvuju u različitim istraživačkim misijama, i nakon intenzivne i naporne obuke u flight programima, lete i rade „rame uz rame“ sa svojim muškim kolegama.

Često je prva asocijacija u paru „žena – svemir“ lik raskošne sf heroine, odevene u nekoliko krpica, koja ogromnim mačem ubija vanzemaljska čudovišta i osvaja nepoznate svetove. Na svu sreću žena (i mušku žalost), boravak u svemiru zahteva nešto malo više od oblina i duge kose.

Pre svega, priroda posla astronauta iziskuje spoj brojnih teorijskih i praktičnih veština. Većina žena koje se bave astronautikom ima najmanje magisterijum u oblasti prirodnih nauka/tehnike, a oblasti interesovanja variraju od astrofizike, preko svemirske tehnologije, do menadžmenta svemirskih sistema.

Pored poznavanja teorije, astronautkinje prolaze niz intenzivnih treninga, koji zahtevaju visok stepen psihofizičkih sposobnosti, da bi se pripremile za sve moguće situacije u toku leta i boravka u orbiti. Valja napomenuti da mnoge od njih, pored svega ovoga, uspevaju da imaju muža i decu, i vode aktivan i harmoničan život.

Jedno od najvećih imena danas svakako je ime Ejlin Mari Kolins. Rođena 1956, uspela je da do 1989. magistrira na dva univerziteta, predaje, stekne zavidno letačko iskustvo na raznim tipovima aviona, kao i da se uda u međuvremenu.

Kolinsova zvanično postaje astronaut 1991, u okviru NASA programa. Provela je oko 537 sati u svemiru, i učestvovala u tri misije, čime se svrstala u počasnu kategoriju „letačkih veterana“. Ona je takođe prva žena komandant šatla: titulu je zaslužila upravljajući izuzetno važnom misijom vezanom za Chandra X – Ray teleskop, moćnu mašinu koja je omogućila posmatranje i proučavanje objekata poput kvazara/crnih rupa.

Epilog „nove“ sf heroine: svemir je osvojen – za žene nema granica!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.