Žene sa periskopom

U novom milenijumu stare dileme oko profesija „zabranjenih“ za žene definitivno nestaju: čak i poslednji „bastioni muškosti“ poput vojske ili digitalnih tehnologija postaju sve više mesto ženskog delovanja. Pre nekoliko decenija sigurno je bilo nezamislivo da žene služe u podmornici, dok se danas stvari menjaju – žene su ravnopravan deo posade u Australiji, Norveškoj, a odskora i u Kanadi.

U okviru vojne strukture, podmornice su zaista „poslednji bastion dominacije belog muškarca“, kako jednom neko pametno reče. Kanadska mornarica donela je ovu (epohalnu) odluku usled priliva četiri nove podmornice na kojima su uslovi boravka takvi da obezbeđuju minimum privatnosti. To podrazumeva da žene mogu odvojeno da se presvlače i tuširaju, mada će deliti prostor za spavanje sa muškarcima.

Ovakve odluke posledica su ženske borbe za veći prostor u okviru vojnih struktura koju razvijene zemlje više ne mogu da ignorišu. Ipak, američka mornarica i dalje nije u stanju da „pusti“ žene na podmornice, uprkos brojnim inicijativama. Smešnih i izlizanih argumenata ima na pretek, od onih tipa „kako evakuisati ženu koja je u drugom stanju iznenada sa Severnog pola“, do „ozbiljnijih“ poput pozivanja na seksualnu privlačnost između članova posade. Činjenica da mornarica ignoriše gej veze (ili su one sigurne, pošto nema trudnoće) neće olakšati stvar. Žene u Americi već uveliko borave na ratnim brodovima i očigledno smatraju da je vreme da pređu na čuvenu yellow submarine.

Dok debate o ženskoj „podobnosti“ (uvek uzaludne) traju, stvari se, ipak, polako menjaju. Pravo pitanje za debatu, međutim, ne treba postavljati na ravan (ženske) biologije, jer je taj put besmislen i diskriminatoran. Naprotiv, treba dobro razmotriti sam koncept militarizma – da li žene mogu da promene zatečene (patrijarhalne) strukture, ili je njihovo prisustvo samo perpetuiranje i učestvovanje u staroj muškoj igri?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.