Žene, sport i novac

Šta dobijamo kada spojimo gracioznost i lepotu koju ima Sophia Loren i umeće Gabriela-e Sabatini? Dobijamo savršenu mašinu za pravljenje para koja na teren sa sobom donosi i dobru igru i eleganciju. U pitanju je, a ko drugo do – Anna Kournikova.

Neko bi pomislio da žene sportisti stiču svoju slavu i popularnost isključivo na osnovu izgleda. Ovo je potpuno pogrešan zaključak. Ni jedna žena sportistkinja neće biti obožavana samo na osnovu obima grudi ili dužine nogu. Za sve to je potrebno puno truda i talenta. Anna Kournikova je na 15-tom mestu liste najboljih igrača, a čisto sumnjamo da bi bila toliko obožavana od strane muškog roda da je kojim slučajem na mestu broj 436. Ona za svoju lepotu ima dobro pokriće u vidu talenta i rada.

Možda je pred ženama sportistkinjama ipak dug put zato što nisu još uvek potpuno prihvaćene kao profesionalci. Zbog toga je njima teže nego muškaracima da se probiju i da postanu značajno ime u svetu sporta. Pripadnice lepšeg pola koje žele status profesionalnog sportiste će morati dosta da se potrude da bi to i ostvarile. Međutim, izgleda da ima naznaka se neke stvari lagano menjaju.

Veliki znak da žene sportisti polako ali sigurno izgrađuju svoje ime u sportu i van njega jeste njihovo povećano učešće u reklamnim kampanjama. Michael Jordan ili Andre Agassi su sponzorisani od strane velikih kompanija godinama i navikli su na takav tretman, ali to nije slučaj sa ženama. Kod njih, ova sponzorstva su još uvek na nivou „uvežbavanja“.

Prošle godine je ženski američki fudbalski tim osvojio šampionat zahvaljujući golu koji je postigla Brandi Chastain (na slici). U tom trenutku, ona je skinula majicu i ostala jedino u grudnjaku. U pitanju je bio „Nike“ sportski grudnjak. Ovaj kontroverzni čin je dobio značajno mesto u medijima i bio veliki plus za firmu Nike. Ostvarena je savršena kombinacija – žene, sport, novac. Možda pripadnice lepšeg pola napokon počinju da osvajaju neka mesta koja su u prošlosti bila rezervisana isključivo za muškarce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.