Žene u hokeju

Podela na muške i ženske sportove još uvek traje, iako su žene napravile jak prodor u nekadašnje muško carstvo sporta. Čak i kada je u pitanju ista disciplina, muškarci i žene imaju odvojena takmičenja i lige, a to se obrazlaže razlikama u mogućnostima i telesnoj konstituciji. No, povremeno (a nadamo se, i još češće) neka sjajna sportistkinja uspe da se „probije“ u muške ekipe i pri tome pokaže zavidne rezultate.

Jedna od takvih je i kanadska hokejašica po imenu Hejli Vikenhajzer. Ona je prva žena koja učestvuje u profesionalnom muškom hokeju. Tim u kojem igra ova izvrsna 24-godišnjakinja zove se „Kirkkonummi Lightning“. Trener tima, Meti Hegman, nije se mnogo dvoumio oko izbora, videvši je kako igra: „Ona je iznad proseka tima u svakom smislu.“ Tome treba pridodati njenu sjajnu fizičku spremnost, kao i osvojenu zlatnu medalju na Zimskoj olimpijadi 2002.

Vikenhajzerova će igrati tri utakmice pre finalne odluke o tome da li će ostati u timu. Ovo nije njen prvi pokušaj da uđe u mušku ekipu: iako je prošle godine želela da igra u Italiji, odbili su je uz obrazloženje da „žena ne može igrati u muškoj ligi“. Međutim, ona je sigurna u sebe i ne priznaje razliku između svog i muškog načina igre: „Sledeća stvar koju treba da pokažem jeste to da mogu da igram protiv muškaraca u pravoj igri, a sasvim sam ubeđena da to mogu da uradim.“ Mi joj apsolutno verujemo…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.