U trendu

Živeti svoj život – i trošiti manje

Ukoliko čitate časopise, gledate televiziju, surfujete Internetom, možete saznati o glamuroznom životu zvezda i poželeti da i vi živite na sličan način. Zbog pokušaja da to i učinite, možete brzo dospeti u debeli minus – i to, neretko, trošeći na stvari koje vam u suštini uopšte nisu toliko bitne.
Skupa garderoba. Izlasci. Preskupi preparati za telo, pa manikir, pedikir, kozmetičarka, masaže… iPod, najnoviji model mobilnog telefona (za većinu funkcija ne znate ni čemu služe), najnoviji model digitalnog fotoaparata (koristite samo „auto“ opciju, ali mnogo slatko izgleda i slaže vam se uz tašnu)… Sve to prilično košta, a nekako vam deluje neophodno, da biste bili u trendu (nema veze što vam pre pet ili deset godina za neke od tih stvari ne bi palo na pamet da su iole potrebne, a kamoli neophodne – neke nisu ni postojale pre deset godina). Vežbanje, ne treba zaboraviti ni na vežbanje – po mogućnosti, u fensi fitnes klubu i u trendi sportskoj garderobi. Rezultat svih tih kupovina? Konstantno ste u nekom sumanutom minusu i nemate ni najblažu predstavu kako da se iskobeljate iz toga.
Naravno, neće svaka žena trošiti na sve navedeno, ali će velika većina povremeno, ili i češće, davati novac na neki proizvod ili uslugu za kojima nije osećala potrebu dok nije videla lepu slikicu u časopisu, ili dok nije čula da neko od poznatih to koristi, ili dok se poznanica ili komšinica nisu pohvalile tom stvarčicom (a šta ste vi lošiji od poznanice ili komšinice, zašto i vi ne biste mogli?).
Šta učiniti? Ne predlažemo da se odreknete zadovoljstva i trošite samo na račune, hleb i mleko, ali nije loše da razmislite šta je to što stvarno želite i kakav život je stvarno vaš. Za odlazak u prodavnicu ili u bilo kakav šoping dobro je unapred napraviti spisak šta je ono što vam je stvarno potrebno, i tog spiska se i držati. Oprema za vežbanje ne mora da bude iz najnovije kolekcije nekog brenda, može da posluži i neka jeftinija, a lepa i udobna. Fitnes klub, ako ih volite, može da bude i neki manje skup. Volite često da idete u pozorište? To je super, probajte da nađete karte s popustom. Volite knjige i muziku? I to je super, ali nešto od toga se može i pozajmiti. Izlasci, često, ne moraju da budu skupi, naročito ako ne idete u neki fensi restoran s egzotičnom hranom koja vam se zapravo ne dopada (ali, eto, fensi je).
Ukratko: priuštite sebi svako zadovoljstvo koje možete, ali pokušajte da nađete manje skupu varijantu – i neka to zadovoljstvo bude nešto što se vama lično baš dopada, što vi lično želite, a ne nešto što vam palo na pamet ne bi da to niste videle od neke zvezde ili poznanice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar