U trendu

Znate li zašto je svaka žena u bivšoj Jugoslaviji nosila kombine

Donji veš u obliku kombinea je nešto što je svaka žena u Jugoslaviji imala i rado nosila. To je ono parče svilene tkanine sa čipkom koju bi žene oblačile preko brushaltera i gaćica, a ispod haljine ili suknje u kombinaciji sa košuljom.

Ima nekoliko razloga zašto su nosile kombine:

Moda – tih davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kombine je bio svilen, čipkast i divan. Žene su želele da ga imaju u raznim bojama i izgledima. Tako lepo napravljen, kombine bi prosto milovao njihovu kožu, a sve što je dolazilo preko njega, nije bilo toliko važno.

Estetika – kombine nije imao samo higijensku funkciju, već i estetsku. Kada žena obuče kombine, ne treba da se brine da li joj je haljina ili košulja providna i da li joj „salo kipi“ sa strane. Dovoljno je da obuče kombine i rešila je problem.

Praktičnost – često su suknje i haljine pravljene od sintetičkih materijala pa je kombine sprečavao da se „zalepe“ za noge. Osim toga, haljine i suknje se tih godina nisu prale svaki čas, zbog nedostatka mašina za veš, pa je lakše bilo oprati kombine nego celu odevnu kombinaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar