U trendu

Žvaka u kosi

Skoro da i nema mališana kome žvakaća guma nekom prilikom nije dospela u kosu, a tada se primenjuje uobičajeno rešenje – odsecanje ulepljenog pramena, a u posebno nezgodnim slučajevima i šišanje. Međutim, ovakvo rešenje se u najvećem broju slučajeva može izbeći.
Nekada će dete, u igri, samo sebi zalepiti za kosu žvaku koju je neko vreme žvakalo – iz radoznalosti, da vidi šta će se desiti. A nekada će to uraditi i neki njegov (ili njen) nestašan drugar, bilo da se radi o igri ili o dečjoj osveti. Onda sledi roditeljska ljutnja zbog neplaniranog sečenja kose detetu; u nekim slučajevima, bude neophodno odseći predivne lokne koje su duže vreme puštane, što se nijednom roditelju ne mili da učini – ali ne može se ostaviti žvaka u kosi.
Umesto odsecanja pramena ili čak šišanja, može se pokušati sledeće. U plastičnu kesicu ili na kuhinjsku krpu stavite nekoliko kockica leda i tako „upakovan“ led držite na slepljenoj kosi petnaestak minuta, to jest, dok se žvaka ne zaledi. Tada će postati kruta (ne prekidati držanje leda na kosi dok se žvaka u potpunosti ne ukruti), pa neće biti teško polomiti je i odvojiti od kose.
Podrazumeva se, „ledeni paket“ nipošto ne treba da dodiruje teme deteta, a bilo bi dobro i da vaše ruke budu zaštićene gumenim rukavicama ili debljim peškirom – petnaestak minuta držanja leda golim rukama, samo s tankom kesicom ili kuhinjskom krpom između, ne prija ni tokom letnjih vrućina, a kamoli u neko drugo vreme.
Žvaka u detetovoj kosi je nešto što ume prilično da iznervira roditelje – ali nakon što se uspešno ukloni, postaje samo još jedna anegdota koje ćete se kasnije s veseljem sećati, naročito ako uz to kako je žvaka uopšte dospela u kosu ide neka simpatična pričica, jedna od onih kakvih je puno svačije detinjstvo – i kakvih su pune uspomene roditelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)