Zvati celo odeljenje – ili ne?

Kad vaše dete slavi rođendan, to je velika radost i za njega i za vas, s tim što za vas može biti i glavobolja organizovati mu proslavu. Jedna od mogućih dilema, ukoliko je dete krenulo u školu, jeste da li pozvati celo njegovo odeljenje.
Ako vam je mališan u školi u kojoj su odeljenja velika, sa po četrdesetak đaka, a vi fizički nemate gde da smestite četrdesetoro dece (plus i one odrasle koji dođu na rođendan), jasno je da nećete zvati celo njegovo odeljenje. Ali, šta ako je odeljenje malo, sa dvadesetak đaka, a vi ste u stanju da ugostite dvanaestoro do petnaestoro dece? Kako napraviti izbor? Jer, ona deca koju ne pozovete, kao i njihovi roditelji, mogli bi da se uvrede, i to bi moglo negativno da se odrazi na vaše dete.
U principu i nije običaj da se na rođendan pozove celo odeljenje vašeg deteta, osim ako se radi o specijalnom povodu – na primer, tradicija je da se kompletno odeljenje pozove na osamnaesti rođendan. Ali, ako je odeljenje relativno malo, oni koje ne pozovete mogli bi to da ne prime dobro, naročito ako izvestan broj druge dece iz odeljenja pozove sve. Ili se može desiti da vama bude neprijatno da ne zovete sve ako ste videle da druge majke ugoste svih dvadesetak.
Uobičajeno rešenje je ono koje je u ovom slučaju najpraktičnije: nemojte gledati toliko na odeljenje, koliko na decu s kojom se vaš mališan druži, bilo u školi, bilo van škole. I pozovite samo one s kojima se vaše dete redovno igra, kao i one koji su njega zvali na rođendan i kod kojih je bio, pa bi bio red da uzvrati poziv. I to bi vam bilo preskupo? Pozovite onda samo najbliskije prijatelje svog deteta; možete se i držati onog pravila da ne zovete više dece nego što vaš slavljenik puni godina.
Zvati celo odeljenje vašeg deteta nije nikakva obaveza, makar imućniji roditelji činili upravo to. Bitno je pozvati one s kojima se dete i inače najviše druži – tako će vaš sin ili ćerkica najviše uživati, a i ostaloj deci, onoj koja nisu pozvana, takav izbor će izgledati logično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.