U trendu

20 mudrih saveta čuvenog psihologa

Mihail Litvak, čuveni ruski psiholog i psihoterapeut, nudi 20 saveta koji nam mogu pomoći u rešavanju mnogih životnih situacija:

1. Ukoliko čovek ne može o sebi da kaže ništa dobro, a ipak želi nešto da kaže – taj čovek počinje da govori loše o drugima.

2. Ukoliko zaista želiš nešto da zagrizeš, zagrizi nauku, a ne grlo svom bližnjem!

3. Depresivno stanje čoveku je dato da bi razmišljao o sebi.

4. Niko nikoga ne odbacuje, samo neko ide napred, a onaj ko je zastao – smatra da je odbačen.

5. Ukoliko sami o sebi mislite sve najbolje, zašto vam je uopšte potrebno da još neko najbolje misli o vama?

6. Radi ono što želiš i ne pitaj za dozvolu – nećeš je dobiti.

7. Sposobnost da se voli i sposobnost da se dobro podnosi samoća – pravi su pokazatelji duhovne zrelosti. Najbolje i radimo kada smo usamljeni.

8. Nezrela ličnost često zna, ali ne ume, a zrela ličnost – i zna i ume. Upravo zato – nezrela ličnost kritikuje, a zrela radi.

9. Ne znam put do uspeha, ali zato znam put do neuspeha – to je želja da se dopadnemo svima.

10. Ne postoji ni muška ni ženska logika – postoji samo sposobnost ili nesposobnost da se mudro misli i promišlja.

11. Želiš li da otkriješ svog najvećeg neprijatelja? Pogledaj se u ogledalo! Izbori se sa njim i ostali neprijatelji će se razbežati.

12. Ako postigneš uspeh – eliminisaćeš sve uvrede.

13. Razgovarati sa prijateljima je prijatno, a razgovarati sa neprijateljima – korisno.

14. Postoji samo jedan osnovan razlog za prekid veze i prekid radnog odnosa – nemogućnost ličnog rasta u postojećim okolnostima.

15. I sa prijateljima i sa neprijateljima treba deliti samo radost – prijatelji će se obradovati, a neprijatelji sneveseliti.

16. Ukoliko ne budeš hrlio za srećom – naći ćeš je, a i sama sreća će naći tebe. Mesto u kom tvoja sreća obitava – nalazi se u tebi samom. Put do te sreće ide uz maksimalan razvoj svih tvojih sposobnosti.

17. Sreća je “nusproizvod” pravilno organizovanog činjenja.

18. Ukoliko nekome nešto želiš da dokažeš, to samo znači da živiš zbog osobe kojoj želiš to da dokažeš. Ukoliko pak živiš zbog sebe samog, nema nikakve potrebe da nekome nešto dokazuješ.

19. Mašta – to je glas naših sposobnosti. Tako ja ne maštam da pevam u operi, jer nemam ni glasa, ni sluha. Kada bih maštao, mašta bi ipak podsticala moje sposobnosti, pa bih se trudio da dospem do opere. Treba imati snove i razmišljati kako ih je moguće ostvariti. Da bi se snovi ostvarili relativno brzo, nabitnije je ne žuriti – tada se snovi i ostvaruju. Najbolje je kada čovek o sebi može da kaže: “Ja se bavim samo pokušajima da ostvarim svoje snove!”

20. Mnogo je bolje komunicirati s dobrom knjigom nego s ispraznim čovekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar