U trendu

3 je najvažnija: Greške koje pravimo kad radimo od kuće

Pandemija virusa korona donela je mnogo novina u naš život, a jedna od njih je češći rad od kuće, koji je mnogima ranije bio sasvim stran. Jeste li primetili da ste ponekad čak umorniji, nervozniji i u lošijoj poziciji dok radite u svojoj trpezariji nego kada ste išli u kancelariju? U čemu grešite?

Rad od kuće je na mnogo načina udoban, ali na mnogo načina i težak. I odlazak u kancelariju i rad u pidžami imaju svoje prednosti, a ovo drugo često nas stavlja u priliku da upadamo u zamke. Za neke smo krivi sami, za neke poslodavac, a za neke samo okolnosti. U svakom slučaju, važno je da ih budemo svesni i radimo na njima na vreme. Samo tako će sve strane biti zadovoljne!

Produžavate radno vreme

Rad od kuće nosi sa sobom zamku o kojoj se ne priča dovoljno: poslodavcu ste uvek dostupni, računa s tim da ste felksibilni i može da se desi radite duže nego što bi u kancelariji, bilo zato što nadređeni to očekuje ili ste se loše organizovali i morate da nadoknađujete, ili makar da se svako malo vraćate mejlovima i porukama u slobodno vreme.

Stručnjaci preporučuju da na samom početku radnog dana odredite prioritete i štriklirate obaveze.

Dopuštate sebi lenjost

Iako rad od kuće ima mnogo prednosti, odlazak na posao vas tera da se obučete na određeni način, da planirate vreme obroka i, uopšte, imate određenu rutinu, ritam i pravila. Kod kuće možete da pređete dva metra i nađete se ispred frižidera, nema potrebe da skidate pidžamu i generalno lako iskliznete u lenjost i neorganizovanost.

Zaboravljate da napredujete

Kada radite od kuće, naročito ako to traje dugo, može da se desi da ubadnete u rutinu tokom koje nemate stvarni osećaj da ste na poslu i, samim tim, stavljate po strani želju za napredovanjem, povećanjem plate i sl. Ipak, ne zaboravite da vi sve vreme radite svoje puno radno vreme, postižete određene rezultate i ako smatrate da treba da razgovarate o boljim uslovima i položaju, imate sve pravo na to!

Ne uključujete kameru tokom onlajn sastanaka

Neki poslodavci preferiraju da vide zaposlene tokom sastanaka, dok je drugima bitnije da svi budu na okupu virtuelnim putem bez uključivanja kamere. U svakom slučaju, ako to nije jasno naglašeno, bilo bi mudrije da počnete tako što ćete uključiti kameru jer tako pokazujete predanost i spremnost za aktivno učešće.

Ako vam je neprijatno što ste u spavaćici, jednostavno se presvucite ― orman je odmah pored vas!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar