U trendu

3 najgora saveta za roditelje, evo zašto ne treba da ih slušate objašnjava psiholog

Mladi roditelji se suočavaju sa brojnim izazovima, sa kojima se bore na svoj način. Ponekad i nisu sigurni kako da prebrode neki izazov, pa pitaju za savet porodicu i prijatelje.

Psiholog dr Džazin Mekoj ističe da neki saveti mogu više da štete nego da koriste, pa je zato izdvojila tri saveta koja roditelji dobijaju.

1. Možete da sprečite dečje tantrume
„Mislim da je ovo toksično. To znači da postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo sprečili svoju decu da imaju osećanja, što nije moguće. To može da navede roditelje da misle da nisu dovoljno dobri jer nisu uspeli da spreče dete da ima tantrume“, istakla je dr Mekoj.

2. Ignorišite svoje dete kada ima tantrume
Psiholog ističe da roditelji mogu da naprave pauzu ako im je potrebna tokom konflikta ili besa, ali potpuno ignorisanje deteta će samo pogoršati situaciju.
„To je veoma hladno i samo dodatno uznemiruje dete. Takođe, nije isto ćutati i ignorisati dete. Ignorisanje šalje poruku ’ne pričam s tobom ako se ne smiriš’“.

3. Ostanite smireni
„Razumem da je dobra namera, ali ovaj savet je beskoristan jer sugeriše da postoje dobre i loše emocije. Takođe je i potpuno nerealističan. Umesto toga, fokusirajmo se na to da budemo svesniji svog govora i dela. To znači i da prepoznamo emocije i pitamo: ’Šta mi je sada potrebno da budem bolji roditelj?’“, napisala je dr Mekoj.

(Yumama/N. Z.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.