U trendu

3 saveta da svet učinite lepšim

Radom na sebi i pomaganjem drugim ljudima, životinjama i prirodi, ovaj svet ćete učiniti boljim mestom za život. Evo i kako…

Vrednost je u vama

Prevelika prisutnost konzumerizma dovodi do nekontrolisane kupovine stvari. Kako bi ispunile potražnju, kompanije svojom velikom proizvodnjom sve više doprinose klimatskim promenama, uništavanju šuma i zagađivanju okeana. Posledica svega toga su ogromne količine otpada koje stvaramo kupujući dvostruko više nego pre dvadeset godina. Prelazak sa kulture bacanja stvari na svest o tome da treba da cenimo ono što imamo moguć je kroz promene na svakodnevnom nivou. Otkrijte čari umetnosti, zanata, rukotvorina, probudite kreativca u sebi i pokušajte sami da napravite svoju kozmetiku, garderobu, itd. Stvorite zdravu alternativu šopingu, setite se pravih vrednosti i zaštitite planetu od daljeg zagađivanja.

Vođena art terapija

Girija Kajmal (Girija Kaimal), docent na Dreksel univerzitetu, radila je studiju kojom je pokazala da bojenje (bojanki za odrasle, slikanje i crtanje) u terapijske svrhe ima prednosti utoliko što redukuje nivo stresa i negativna psihička stanja. Međutim, za razliku od vođene art terapije sa art terapeutom, ograničenih je mogućnosti jer zapravo ne menja ništa suštinski kod osobe i ne pomaže razvijanju odnosa sa drugima, kao ni lični razvoj. Za razliku od toga, terapijske seanse sa stručnim art terapeutom dovode do vidljivih poboljšanja, jačanja kreativnosti, popravljanja raspoloženja i kvaliteta života, donoseći trajne promene.

Napred vegani

Prema studiji objavljenoj u Science Friday, ukoliko želite da učinite nešto kao pojedinac u borbi protiv klimatskih promena, zaštiti životne sredine i biodiverziteta, najbolje što možete da uradite je da postanete vegan, što su potvrdili i naučnici koji su radili na ovoj studiji. Naučnici su izučavali 38 700 farmi u 119 zemalja i 1600 prerađivača hrane, vrsta maloprodaje i tipova pakovanja. Nakon što su razmotrili delovanje 40 namirnica koje čine 90 odsto hrane koja se konzumira širom sveta, ustanovili su negativan uticaj i najmanje količine mesa i mlečnih proizvoda na životnu sredinu.

Za svakodnevno funkcionisanje bitan je psihički mir i stabilnost. Praktikovanjem ovih saveta bićete čvrsto uzemljeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.