U trendu

3 saveta Dalaj Lame za sreću u ljubavi: Recept za sve koji još uvek traže srodnu dušu

Možda vam se ponekad čini da je sreća daleko od vas, da vas ljubav zaobilazi i da ćete zauvek ostati sami. Takve negativne misli vas samo ugrožavaju i blokiraju – od njih ne vidite koliko ste sjajni i koliko zapravo možete i zaslužujete. Iako su neke stvari u životu van naše kontrole, tibetanski mudrac Dalaj Lama smatra da neke možemo sami da kontrolišemo. Glavna stvar koju možemo da stavimo pod kontrolu je naš život. Vi ste tvorac svoje sudbine, na osnovu sopstvenih izbora i odluka.

Ako želite da budete srećniji u ljubavi i pronaći pravu osobu, donosimo vam 3 saveta Dalaj Lame:

1. Potraga za srećom u ljubavi

U nastojanju da pronađe sreću, osoba se koncentriše na krajnji cilj, a odriče se onoga što ima. Budite srećni sada i ovde, zahvalni na onome što imate – poslu, porodici, domu, prijateljima… Kada pokazujete da ste srećni i zadovoljni svojim životom, ljubav će lakše doći. Takođe, u ljubavi je ponekad potrebno poduzeti rizik, preći granicu, pokazati koliko ste spremni da volite drugu osobu.

Dalaj Lama kaže – „Velike ljubavi i velika dostignuća zahtevaju velike rizike.“

2. Šta uraditi ako je veza u krizi?

„Ne zaboravite da je najbolja veza ona u kojoj vaša uzajamna ljubav prelazi vašu uzajamnu potrebu.“

Dalaj Lama veruje da se pre ili kasnije u vezama može pojaviti određena „iritacija“. Svaka sitnica, čak i ona koja ranije nije bila primećena, počinje da vas živcira. Ono što je nekada bilo slatko, sada deluje zastrašujuće i dovodi do nervoze. Ako su vaša osećanja izazvana zavisnošću od nekoga, to vas neće usrećiti. Ljubav i želja da budete blizu treba biti obostrana. Svi su pozvani da voli, a ne da iskorišćavaju druge. Razmislite o tome kada vrednujete svoje odnose.

3. Šta uraditi ako nikako ne možete da pronađete pravu osobu i padate u očaj?

„Jedna tibetanska poslovica kaže: ‘Tragedija se treba koristiti kao izvor snage’. Bez obzira na vrstu poteškoća, na težinu bolnog iskustva, ako izgubimo nadu, doživeli smo pravi brodolom.“

Kada ste nekoliko puta pogrešili s izborima, a čini vam se da je svaki sledeći korak neuspešan, vreme je da se dublje zagledate u sebe. Prvo osvestite jeste li zaista definisali šta želite. Nemojte pratiti ono što drugi očekuju od vas, već ono što vuče vašu dušu. Dalaj Lamina poruka je da slušamo svoje srce i da je važno shvatiti da je sreća samo posledica naših postupaka i dela.

Ne gubite veru u ljubav, razvijajte ljubav prema sebi – i onda će se ta ljubav i umnožiti!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar