3 trika da privučete sreću za samo 5 minuta

Loše raspoloženje najčešće se pojavljuje sa određenim razlogom, ali ponekad poput lavine, iz neočekivanog izvora osvoji nas talas negativnih osećanja, piše Lovesensa.

Kada se raspoloženje uništi, više nismo sposobni da uživamo u sadašnjem trenutku, imamo dobru komunikaciju ili damo sve od sebe u izvršenju nekog zadatka.

Ako ste neraspoloženi, najlošije je da se osećate bespomoćno i da čekate da talas neprijatnog raspoloženja nestane sam od sebe.

Postoje brojne tehnike koje vam mogu pomoći da se opustite i popravite emotivno stanje, a mi vam predstavljamo tri najbrže koje će za samo 5 minuta učiniti da se osećate bolje:

1. Šetnja na svežem vazduhu

Istraživanja pokazuju da boravak u prirodi smanjuje anksioznost i donosi pozitivne emocije. Ukoliko živite u gradu, možete na 5 minuta prošetati do obližnjeg parka i ubrzo ćete osetiti poboljšanje.

Takođe, hodanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti za opuštanje. Dok šetate možete razbistriti misli, pronaći dobra rešenja i osloboditi se negativne energije.

2. Meditirajte

Par minuta zabave na mobilnom telefonu zamenite sa par minuta meditavije i ubrzo ćete osetiti kako se duhovno razvijate i bolje reagujete na stres. Brojna istraživanja pokazala su da meditacija može reprogramirati vaš mozak u pozitivnom pravcu, jer smanjuje stres i povećava produktivnost. Takođe, podstiče vas da se fokusirate na sadašnjost, a ne da trošite energiju brinući se o prošlosti ili budućnosti.

Studije pokazuju da meditacija ima pozitivan efekat na vaše mentalno zdravlje čak i kada prestanete sa njenom praksom.

Ako ste špočetnik u meditaciji, pratite sledeće korake: zatvorite oči i osluškujte disanje, fokusirajte se na to kako polako udišete i izdišete vazduh. Ako um počne da luta, smirite ga tako što ćete se koncentrisati na disanje.

Neka meditacija postane deo vaše svakodnevice, stalan ritual koji vam pruža osećaj mira i donosi isceljenje. –

3. Pomozite drugim ljudima

Kada smo loše raspoloženi, želimo da se izolujenmo, što manje komuniciramo sa drugima i budemo sami. Međutim, istraživanja pokazuju da baš pri pojavi osećanja tuge, lošeg raspoloženja i melanholije treba pomagati drugima, jer nam to može najpre doneti pozitivne emocije.

Istraživanje koje je sproveo magazin „Nature Communications“ ističe da postoji jaka veza između velikodušnosti i sreće. Istraživači su učesnike podelili u dve grupe: prva je morala da troši novac na druge četiri nedelje, a druga samo na sebe.

Prema skeniranju mozga pre i posle eksperimenta, oni koji su donirali novac drugima osećali su se mnogo srećnijim od onih koji su novac trošili samo na svoje potrebe.

Kada ste loše raspoloženi, donirajte novac ili stavri u humanitarne svrhe. Ukoliko nemate mogućnosti za donacije, potrebno je da učinite mala dobra dela – ustupite nekome mesto u gradskom prevozu, ponesite torbu baki u komšiluka ili pomozite partneru sa obavezama na poslu…). Na ovaj način donosite i sebi i drugima dobro raspoloženje i pozitivnu energiju. Empatija je često najbolji lek za mnoge boljke, naročito za negativno raspoloženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.