U trendu

3 trika koja otkrivaju skrivene kamere u iznajmljenoj sobi ili apartmanu

Airbnb je promenio način na koji putujemo, smanjio nam troškove i povećao mogućnosti izbora kad je reč o lokacijama, veličini prostora i sadržaju u apartmanima i kućama. Iako većina putnika ima dobra ili solidna iskustva, nekima se nije posrećilo.

Neki gosti u unajmljenim stanovima pronalazili su kamere, i to ne samo u dnevnom boravku nego i u spavaćim sobama, pa čak i u kupatilima. Domaćini tvrde da je razlog postavljanja kamera sigurnost njihova stana.

Negativno iskustvo Airbnb-a preneo je američki profesor Džefri Bigam, koji je u stanu u kojem je odseo primetio sigurnosne kamere koje je odmah isključio, prenose na stranici Fast Company. Njegov slučaj nije jedini, a sa svima onima koji krše pravila o privatnosti gostiju Airbnb prekida saradnju.

Sumnjivi predmeti

„Sumnjate li na skrivenu kameru, potražite predmete koji nisu na svom mestu“, upozorava Keri Kerski, Amerikanka koja se bavi zaštitom od krađe identiteta i kršenja privatnosti.

Detektor dima na neuobičajenom mestu ili jedan pored drugog na zidu može biti jedan od pokazatelja, baš kao i plišani medvedić u kupatilu ili nasuprot kreveta.

Refleksija u mraku

Endru Barker, koji je takođe pronašao kameru dok je bio na porodičnom odmoru, savetuje da isključite svetlo i džepnom svetiljkom obasjate predmete u sobi. Sočivo kamere reflektuje svetlost pa biste mogli da je primetite.

Dokaz na mreži

Aplikacije koje automatski skeniraju umrežene uređaje pružaju pojedinosti o svakom od njih, uključujući IP adrese i proizvođače, a putem njih može se otkriti i dokaz o kameri.

„Proverite uređaje na mreži i ako naiđete na uređaje naziva poput ‘IPCAMERA’, posumnjajte na kameru u blizini“, tvrdi Endru, koji je za proveru koristio Network Scanner.

Sumnjate li na kamere u stanu, možete i isključiti nepotrebne električne uređaje, poput satova. Neki putnici služe se trikom da okače majicu preko „sumnjivih predmeta“, ali za koju se god metodu odlučili, nemojte da vam pokvari odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar