U trendu

4 greške ubijaju ukus turskoj kafi: Skuvajte kafu na starinski način, bolju niste pili

Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe služi domaća (turska) kafa i uglavnom je pijemo kod kuće, možda tokom procesa kuvanja pravimo neke greške kojima joj uništavamo ukus. Zato vas podsećamo kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar