4 rečenice koje manipulatori koriste da bi vam uništili samopouzdanje i kontrolisali život

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru.

Kada počnete često da preispitujete svoje misli, osećanja i uverenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vreme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju da kontrolišu svoje „žrtve“ i naruše im samopouzdanje.

1. Nisi me razumela

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumeli šta je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i preuzimaju kontrolu nad onim šta mislite, govorite i verujete, piše Zadovoljna.hr.

2. Previše dramiš

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu “Reaguješ preterani“. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizuje, onemogućuje vam da izrazite sopstvene emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam da preterujete.

Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

3. Potreban sam ti

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Želi da mislite kako bez njega ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. Ti si…

…ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost sopstvenih odluka ili postupaka.

Ako te izjave manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.