U trendu

4 simptoma bolesne ljubomore za koje nema pomoći, ako partner radi ovo vreme je da bežite dok možete

Verovatno da nema žene i muškarca koji nisu osetili određenu dozu ljubomore, što je do određene granice normalno. Često kažemo da, čim je partner ljubomoran, to znači da nas voli.

To je daleko od istine, iako je tačno da onom ko nas voli nije svejedno ima li konkurenciju u našem srcu.

Kome bi prijalo da se njegovom partneru divi neki zgodan tip, ili da vaš partner cele večeri flertuje s najlepšom ženom u prostoriji?

Ako postoji bilo kakva sumnja, to se rešava mirnim putem, bez vatrometa. Međutim, često zdrava ljubomora postaje toksična i razjeda vezu dok je ne uništi. Ona je zapravo bolest koja često dovodi do razvoda, nesnosno i nepodnošljivo zlostavljanje koje ima svoje simptome.

Zato je veoma važno znati napraviti razliku između normalne i toksične ljubomore. Ova druga je kobna. Najveća razlika između zdrave i nezdrave ljubomore je to kako se nosimo s njom.

Prva je prirodna, normalna i što je najvažnije, privremena, dok je druga užasna, eksplozivna i obično ukazuje na želju za kontrolisanjem druge osobe.

Granica između njih može biti tanka, a ovo su najčešći znaci da je ljubomora otišla predaleko i da je ne treba ignorisati.

Senka koja vas prati

U redu je da partneri žele da znaju kako smo proveli dan, koga smo sreli i o čemu smo pričali. Ali ni najmanje nije u redu ako morate da im ispričate svaki korak, a još gore ako traže vaš mobilni telefon da provere poruke i pozive. Uz to uvek ide rečenica: „Ako nemaš šta da kriješ, daćeš mi.“ Tako se na vas svaljuje uloga krivca, a vaš dželat postaje žrtva. Ovo je oštro crveno svetlo da ste u opasnosti. I da uradite sve što traži, nećete se izvući.

Kontrola nad svaki vašim postupkom, izlaskom i razgovorom hrani toksičnu ljubomoru i on se te hrane neće odreći. Gubite privatnost, slobodu i samopoštovanje. Niste rob ljubavi, već rob ljubomore.

Stalna agresivnost i posesivnost

Impulsivna ljutnja na neki vaš postupak deo je svake veze, ali emotivno zdravi ljudi se pokaju i izvine. Loše je ako se bojite reakcije partnera za svaku sitnicu, svaki iole pogrešan korak koji ih dovode čak do vike i besnih ispada. Onda počinjete da im se neprestano dodvoravate i umiljavate kao dokaz koliko vam znače, hodate na prstima jer nikad ne znate kako će reagovati. Ne nosite odeću koju volite jer je oni smatraju provokativnom, počinjete da krijete bezazlene stvari. Nije vam lepo i opušteno s partnerom, stalno ste na oprezu. Pazite na svaku reč, sve ga pogađa. Sumnjivi ste ako sami izađete, sumnjivi kad izađete s društvom. Vaš život pretvara se u kavez, a to niko neće i nikome ne treba.

Samo da ste sami

Kod toksične ljubomore svako vaše vreme provedeno s drugima nepoželjno je i razlog za brigu. Partner je najsigurniji kad ste sami, jer tada nema izazova i razloga za sumnje. Mada, uvek će se nešto naći…

Desi li se da uveče izađete s partneru nepoznatim ljudima, biće naduren, a nakon toga nekad neće želeti ni da razgovara s vama. Smanjite njegove sumnje tako što ćete ga upoznati s prijateljima, ispričajte u kakvim ste odnosima. Javite mu se kad izađete, pokažite osećanja, a ako ništa od ovog ne raskravi ljubomornog, znajte da vas on ne obožava već – maltretira.

Potpuna izolacija od svih koje volite

Ovo je verovatno najjeziviji znak toksičnosti. Ne samo da partneru smetaju vaši prijatelji i kolege već i majka, otac, sestra, brat… Niko mu nije dobar, nema lepu reč ni za koga, puni vam glavu da vas niko od njih zaista ne voli, da vas koriste…

Ovakva ljubomora želi da vas izoluje od svih, da budete na raspolaganju samo svom manipulativnom partneru, a on će već imati razne metode iživljavanja. I zapamtite, niko nije izlečio ničiju toksičnu ljubomoru.

Biti nezavisan od svog partnera – provoditi vreme odvojeno i imati samo svoje prijatelje, hobije i interese – jednako je važno za vas i vašu vezu kao i provođenje kvalitetnog vremena zajedno. Partner koji iskreno brine o vama će vas podržavati i nikada vas neće sputavati u tome.

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar