U trendu

5 biljaka koje treba imati u kući: Privlače novac, blagostanje i donose sreću porodici

Ljudi širom sveta veruju da određene biljke imaju moć da u naše živote unesu sreću, ljubav i prosperitet. One najpoznatije i nose imena koja bi mogla da naslute čemu služe, pa je vrlo verovatno da ste do sada čuli za drvo života ili drvo novca.

Kao što je već poznato, društvene mreže diktiraju mnoge trendove, pa tako i kada je popularnost cveća ili biljaka u pitanju. Sudeći po Instagramu i popularnosti koju imaju na ovoj mreži, ove biljke mogle bi da donesu mnogo sreće i blagostanja u vaš dom.

1. Orhideje – obožavane lepotice

Ova egzotična lepotica se nalazi na samom vrhu liste omiljenih sobnih biljaka. Na društvenoj mreži Instagram pod tagom orhideja mogu se pronaći milioni postova.

Osim što je vrlo popularna jer je dekorativna, orhideja, sudeći prema feng šuiju, donosi bogatstvo i sreću u ljubavi.

Bez obzira na to da li tražite partnera ili želite da negujete postojeću vezu, ne bi bilo loše da nabavite svoj primerak ovog popularnog cveta.

2. Zamija – biljka koja nije zahtevna

Na drugom mesto po popularnosti tagova na Instagramu pripadana zahvalnoj zamiji. Ovo je biljka koja ne zahteva posebnu negu, a prema feng šuiju u dom donosi sreću i novac. Zimzelena lepotica poreklom je iz Afrike, a zbog lakoće održavanja veoma je popularna kada je uređenje doma u pitanju.

Može da naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika.

3. Spatifilum – prečišćivač vazduha

Nadaleko poznata sobna biljka za prečišćavanje vazduha, koju je čak i NASA svrstala na listu kao jednu od najboljih za tu namenu. Spatifilum ima specifične cvetove, nalik na bela jedra. Laka je za održavanje, a uz to veoma dekorativna.

Na Instagramu se nalazi na trećem mestu, kada je popularnost sobnih biljki, na osnovu tagova, u pitanju.

4. Krasula – drvo novca

Na četvrtom mestu najpopularnijih našlo se japansko drvo novca, krasula (Crassula ovata), otporna biljka koja može jako dugo trajati uz adekvatnu negu. U japanskoj kulturi ima ulogu privlačenja novca, a to verovanje ubrzo je prihvaćeno i u Kini, a potom i u celom svetu.

Feng šui filozofija takođe smatra da ćete imati dosta novca ako krasulu postavite na odgovarajuće mesto u domu, obično odmah kraj ulaznih vrata.

5. Drvo života donosi sreću

Na petom mestu po popularnosti na Instagramu, nalazi se Dracena fragrans, poznata i kao „drvo života“. Naziv „dracena“ dolazi od grčke reči „drakaina“, koja znači ženski zmaj, te je u nekim krajevima poznata i po nazivom „zmajevo drvo“.

S druge strane njeni listovi podsećaju na kukuruz, pa je u nekim krajevima zovu i kukuruznim drvetom.

Lišće joj raste iz vrha stabla i stoji uspravno. Vremenom, kako raste u donjem delu stabla lišće opada i stvara dekorativne pruge. Sama po sebi ova biljka izgleda atraktivno, uz to nije zahtevna za održavanje i oplemenjuje svaki prostor.

Nemojte je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti ni promaji, a zalivajte je jednom nedeljno. Za drvo života se smatra da donosi sreću, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)