U trendu

5 malih životnih promena koje vam mogu pomoći da doživite 100 godina

Zdravo i telo u kondiciji je neophodno da bi preživeli 100 godina na planeti Zemlji. Nažalost, sa toliko hroničnih bolesti koje napadaju ljude svih uzrasta, mnogima može biti teško da žive zdravo toliko dugo.

Međutim, ako sledite ispravan način života, možda ćete moći da sačuvate svoje zdravlje i živite dug i srećan život. Kristijan Volf, nagrađivana autorka, podelila je pet saveta za dugovečnost iz svoje knjige „Izlečeno stanje“, prenosi Ekpress UK.

1. ​Nahranite svoj mikrobiom​

Mikrobiom vašeg creva je dom triliona bakterija i drugih mikroba koji žive u vašim crevima. Ovi mikrobi utiču na vaše varenje, imuni sistem i zdravlje kože. Sada kada konzumirate nezdravu hranu, koja je bogata šećerom i mastima, možete opteretiti svoj mikrobiom, što rezultira lošom varenjem, imunitetom, kvalitetom kože i tako dalje. Uz nezdravu hranu, konzumacija alkohola može imati sličan uticaj.

S druge strane, konzumiranje probiotičke hrane može poboljšati zdravlje creva. Stručnjak je preporučio da se konzumiraju namirnice prepune korisnih bakterija, kao što su kombuča, jogurt, tempeh, kimči i kefir. Ekspertkinja je dodala da hrana prepuna antioksidativnih jedinjenja, kao što su kakao, šipak, bobice, bademi i spanać, takođe može biti od koristi vašem mikrobiomu i ukupnoj dugovečnosti.

2. Budite optimisti

Nakon faktora vaše ishrane, dolazi vam na pamet. Održavanje pozitivnog načina razmišljanja može smanjiti vaše šanse za ranu smrt za neverovatnih 40 procenata, kaže Volf. Preporučila je da se fokusirate na pozitivne stvari umesto na brige kako biste povećali svoju dugovečnost.

3. ​Dobro spavaj​te

Volf je rekla: „Većinu lečimo u snu, tako da ako ne spavamo dobro, ne možemo dobro da se popravimo. Stručnjak je objasnio da loš san može dovesti do niza zdravstvenih problema, kao što su slab imunitet i srčana oboljenja.

4. Vežbajte disanje

Volf je objasnila da rad na disanje ne samo da povećava kapacitet pluća i ublažava bolesti izazvane stresom, već može i da produži vaš životni vek.

„Ono što je uzbudljivo u vezi sa tim je da možemo vrlo lako da povećamo kapacitet pluća radom na disanje, vežbanjem i meditacijom“, dodala je Volf.

5. Redovno meditirajte

Prednosti povezane sa meditacijom su beskrajne, uključujući duži životni vek. Volf objašnjava: „Možda je najznačajnija determinanta lečenja meditacijom dužina telomera (telomeri su završni poklopac naše DNK), što je veoma važan marker starenja i dugovečnosti. Duži telomeri su u korelaciji sa manje bolesti i dužim životnim vekom.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar