U trendu

5 najgorih navika koje štete mozgu i ubrzavaju starenje: Zbog njih ste umorni i nervozni

Starenje je prirodan proces koji čeka svakog od nas. Uz napredne tehnologije, možemo učiniti bore manje vidljivim, ali je ključno izbegavanje navika koje štete zdravlju i ubrzavaju starenje mozga.

Nedovoljna količina sna

Dovoljno spavanje je neophodno za održavanje zdravlja mozga. Na kraju krajeva, tada se naš um može ‘napuniti’ i obnoviti.

Odrasloj osobi potrebno je između 7 i 9 sati sna, a ako ne spavate dovoljno, mogli biste biti zaboravni, razdražljivi i depresivni. Upravo zbog toga je važno da se držite rasporeda spavanja umesto da ga nadoknađujete kasnije u toku dana.

Nemojte koristiti plave svetlosne ekrane u spavaćoj sobi, održavajte prostor za spavanje na tačno odgovarajućoj temperaturi i izbegavajte kofein u kasnim popodnevnim satima, savetuju lekari.

Loš društveni život

Održavanje dobrog društvenog života je od suštinskog značaja za zdravlje mozga. Izgradnja mreže prijatelja i učešće u grupnim aktivnostima deluje kao vežba za mozak. Druženje održava mozak oštrim i jača kognitivne funkcije.

Konzumiranje alkohola

Još jedna loša navika za mozak je konzumiranje previše alkohola. Stručnjaci tvrde da konzumiranje alkohola otežava delotvoran rad delova mozga odgovornih za pamćenje, ravnotežu i govor.

Muškarci ne bi trebalo da piju više od dva pića dnevno, a žene više od jednog, prema preporuci lekara.

Sedelački način života

Sedeći način života nije dobar za zdravlje celog tela, uključujući i mozak.

Ako radite za računarom ili na drugi način provodite značajnu količinu vremena sedeći i ne pomerajući se, pokušajte da pronađete načine da uključite više aktivnosti u svoj svakodnevni život, kao što je obavljanje poslova ili šetnja za vreme ručka.

Stalni stres

Stalni stres može negativno uticati na mozak. Lekari tvrde da će stalno stanje stresa aktivirati centar za strah u mozgu. Nivo kortizola će redovno rasti, što može dovesti do drugih problema sa snom, varenjem i imunološkim sistemom. Stres zapravo može promeniti strukturu mozga i povećati rizik od mentalnih bolesti, prenosi Story.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar