U trendu

5 najplaćenijih sezonskih poslova: Čobani zarade i 1.000 evra

Sezona ovih poslova traje od početka maja do sredine oktobra. Jedan deo čine privremeni poslovi, kao što je branje voća ili ugostiteljski poslovi, a drugi zamena radnika koji su na odmoru. Bilo da ste student i želite brzu zaradu preko sezone ili vam je jednostavno potreban dodatan novac – sezonski poslovi su izuzetno zastupljeni.

Od konobara, do zaposlenih u hotelu, preko onih koji žele da zasuku rukave i krenu u berbu malina – izbor postoji i zaista je širok, piše Nova.rs.

Konobari – posao svih poslova

Svake letnje sezone na moru poraste potražnja za ovim zanimanjem. Barovi na plaži, kafići i restorani – pa je mogućnost za poslom velika, a i zarada može biti veoma unosna. Naravno, ne treba izostaviti da ova delatnost za sobom nosi i noćni, naporan rad. Zarada na ovom poslu najčešće predstavlja procenat ukupnog dohotka ugostiteljskog objekta. Turinski ističe da polako kreće sezona migracije naših radnika ka crnogorskom primorju, ali će potražnja za ovim zanimanjima porasti u Novom Sadu, Nišu, ali i Beogradu, a sve zbog otvaranja bašti zbog lepog vremena. Dnevnice se u proseku kreću od 25-35 evra.

Branje voća – krvav posao i dobra zarada

Najzastupljenije, ali i možda i najteže sezonsko zanimanje jesu berači voća i to mahom malina. Sa dnevnicom od 1500-2500 dinara uz određeni period kontinuiranog rada može se veoma dobro zaraditi, ali imajte na umu da se ovaj posao obavlja najčešće na velikim vrućinama od ranog jutra, pa sve dok ne padne mrak. Oglasi za pomenute poslove već su dostupni, a najčešće destinacije su Arilje i Čačak.

Selidbe i radovi na građevini

Listi poslova za koje se preko sezone odluči veliki broj ljudi, a koji takođe spadaju u red napornih ali unosnih jesu oni na gradilištima. Ljudi čak i po nekoliko meseci provedu u drugoj zemlji kako bi zaradili izvesnu količinu novca. Tu je i pomoć građanima koji su odlučili da se sele, a onaj ko se odluči na ovaj posao može zaraditi od 2500-3000 dinara po jednoj turi.

Dnevnica za radnike na gradilištu – varira, ali uglavnom je u proseku 2.500 dinara, ali i to zavisi od zemlje u kojoj se nalazite.

Rad u magacinu

Ovaj posao posebno je popularan među studenima – jer pruža mogućnost da rade u gradu u kom se školuju. Angažman je takav da ne postoji ograničenje, već zaposleni mogu određivati dane kojima će raditi. Loša strana ovog posla jesu male dnevnice koje se kreču od 150-230 dinara po satu. Oni koji angažuju zaposlene, obično obezbede prevoz do neke obližnje industrijske zone.

Pastiri – zarada od koje će vam se zavrteti u glavi

Miloš Turinski ispred „Infostuda“ navodi da s prvim znacima proleća raste potražnja za zanimanjem – pastira. Ovo je jedan od najdeficitarnijih poslova u Srbiji. Zarada se kreće i do 1000 e.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar