U trendu

5 navika koje su krive za salo na stomaku: Ovo sigurno radite pre spavanja, a košta vas vitke linije

Mnogo toga što radimo neposredno pre spavanja može uticati na povećanje masnih naslaga na stomaku.

U nastavku vam predstavljamo 5 navika koje mogu da budu glavni krivci za „šlauf“ na stomaku:

Čaša mleka pre spavanja

Neki ljudi uživaju u toplom mleku pre spavanja i sigurni su da lepše i bolje zaspe zbog tog napitka.

Nije ni čudo, jer je ovaj napitak pun triptofana, aminokiseline koja vam može pomoći da se opustite i osećate bolje. Loša vest je da dodatne kalorije ne čine nikakvu uslugu vašem struku.

Skrolovanje društvenim mrežama

Ako skrolujete pre nego što zadremate, spustite telefon što pre!

– Plavo svetlo koje emituju mobilni telefoni i kompjuteri potiskuje melatonin i remeti cirkadijalni ritam i dobar san – kažu iz Nutrition Twins.

– Kada ne spavate čvrsto, mozak želi energiju i žudi za šećerom. Lako je završiti prejedanjem zaslađene hrane u pokušaju da mozak ostane budan. Takođe, bez dovoljno sna, hormoni su pod uticajem, što otežava održavanje metabolizma -pojačavanje mišićnog tkiva i lakše dobijanje telesne masti. – dodaju.

Kofein

Kofein je pravi ubica kada je u pitanju san,pa ne bi trebalo da bude iznenađenje da bi jedna šolja kafe prekasno u toku dana mogla da vas drži budnim i noću.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Sleep Medicine, kofein konzumiran šest sati pre spavanja može zaista da pokvari stvari.

Ovo važi ne samo za vaše obrasce spavanja, već i kada je u pitanju povećanje telesne težine.

Nedostatak sna je povezan sa povećanim nivoom hormona grelina koji vas čini gladnijim i može da doprinese povećanju telesne težine, prenosi Harvard Health Publishing.

Televizija pre spavanja

Naravno, ostati budni do kasno da biste nadoknadili svoje omiljene filmove možemo da razumemo, ali prekomerno gledanje televizije pre spavanja može da dovede do preteranog konzumiranja nezdravih grickalica!

Prema istraživanju, striming TV je povezan sa većom količinom unesenih kalorija i lošom ishranom. Pored toga, reklame nisu uvek najbolji uticaj; oni vas zapravo mogu navesti da poželite nezdrave grickalice dok gledate TV!

Večera tik pre spavanja

Konzumiranje hrane neposredno pre spavanja je veliko „Ne“. U idealnom scenariju, svoj poslednji obrok bi treblo da jedete tri ili više sati pre nego što odete u krevet.

Istraživanja otkrivaju da prekasno konzumiranje obroka remeti vaš cirkadijalni ritam, negativno utiče na regulaciju šećera u krvi i metabolizam masti.

Uz to, konzumiranje velikog obroka neposredno pre spavanja može izazvati gorušicu i probavne smetnje, što može potpuno ometati noćni odmor čak i najboljeg spavača. Ovo takođe može dovesti do nezdrave želje i konzumiranje više hrane nego što ste planirali sledećeg dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар