U trendu

5 nervoznih navika nepogrešivo vam mogu otkriti lažova, kažu psiholozi

Dok neke ponekad reči i maniri odaju, drugi govore izmišljotine s posebnom lakoćom, pa nije uvek lako da otkrijete kad vas neko laže. Međutim, stručnjaci kažu da ipak postoje određeni izdajnički znakovi da neko izmišlja istinu, a većina je povezana s nervozom.

Kada neko laže, bilo da je reč o bezopasnoj izmišljotini ili zlonamernoj laži, postaje pod stresom. A kad se to dogodi, njihov se govor tela promeni.

Terapeuti i analitičari govora tela navode ključne nervozne navike koje mogu pomoći da uočite lažova.

Ovih pet nervoznih navika, prema terapeutima, odaju osobu koja laže:

1. Oči su im ‘prevrtljive’
Nečije oči mogu puno da „kažu“, posebno kada lažu.

– Kada osoba laže, mozak se ubrzano trudi pokušavajući shvatiti kako nekoga provesti kroz situaciju, a da ga ne uhvate – kaže Colleen Wenner, američka terapeutkinja i savetnica.

Oči se ne pomeraju pravolinijski, već ‘jure’ okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove ‘mikroperanje’ i događa se podsvesno, u pokušaju da se izbegne otkrivanje.

Lažov takođe može da skreće pogled od sagovornika.

2. Glas im se menja
Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada neko laže je promena glasa. Wenner primećuje da je to često karakterizovano neobičnim porastom ili padom vokalnog tona.

– Napetost u glasu javlja se kada pokušavate ne da ne budete uhvaćeni. Visina, glasnoća ili  čak oba ova pokazatelja mogu doživeti promenu – kaže ona. Takođe je moguće videti promjene u načinu na koji osoba govori, poput mucanja, oklevanja ili prebrzog govora.

Nečija usta takođe mogu postati suva ili napeta, kao da obuzdava laž, a možete primetiti i da diše pliće nego inače. Sve je to posledica stresa izazvanog laganjem.

3. Skrivaju ruke
Ako mislite da neko vara, pogledajte njegove ruke, ako ih možete pronaći.

– Neko ko laže može stisnuti ruke u šake, staviti ruke u džepove ili prekrstiti ih – kaže američka terapeutkinja GinaMarie Guarino. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u telu i može biti nesvesna metoda zaštite ili zatvaranja, zbog nelagodnosti koju uzrokuje stres od laganja.

4. Vrpolje se
Verojatno ste primetili da ste skloni da se vrpoljite kada ste u stresnoj situaciji, kao što je kratki rok na radnom projektu ili čekanje na početak važnog intervjua. Ista stvar se događa i s laganjem.

– Kad pojedinci lažu, često imaju problema s mirovanjem i mogu se nervozno vrpoljiti – kaže savetnica Heather Wilson.

To bi se moglo manifestirati u lupkanju nogama, pomeranju na sedištu ili čak koračanju napred-natrag. Opet, takvo ponašanje je posledica osećaja teskobe zbog toga što će biti uhvaćeni, primećuje Wilson.

5. Odstupaju od svog uobičajenog ponašanja 
Nervozna navika za jednu osobu može biti normalno ponašanje za drugu. Zato je važno razumeti kako se neko obično ponaša kako bismo ga bolje uočili u laži.

– Prevaru otkrivate čitajući koliko je neko daleko od normalnog, zato morate znati šta je normalno – kaže Patti Wood, stručnjakinja za govor tela. Na primer, mogli biste pomisliti da svi lažovi zastanu pre nego što progovore i ne uspostavljaju kontakt očima, ali iskren i introvertiran pojedinac može to da čini i normalno.

Dakle, morate znati je li neko introvertiran ili ekstrovertiran i što su njegova osnovna ponašanja. Svaka navika koja odstupa od toga, a posebno na jedan od gore navedenih načina, mogla bi biti znak nepoštenja, prenosi MSN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar