U trendu

5 osobina koje vas čine lakom metom za manipulatore

Manipulatori često imaju određene osobine i ponašanja koja ih izdvajaju od drugih. Oni su ubedljivi, sofisticirani i često neosetljivi na osećanja drugih ljudi. Za njih je važno da ostvare svoje ciljeve, bilo da moraju da obmanjuju, lažu ili iskorišćavaju druge. Njihov glavni cilj je da ostanu pod kontrolom i dobiju ono što žele, čak i ako to znači da moraju da manipulišu.

Kako prepoznati manipulatora?

Manipulatori se mogu identifikovati po njihovim obrascima ponašanja i interakcijama sa drugima. Često su ubedljivi i bešćutni i koriste taktike kao što su laži, iskrivljavanja, krivica i obećanja da bi postigli svoje ciljeve. Takođe često izbegavaju odgovornost i pokušavaju da zadrže kontrolu nad situacijom.

Žrtve manipulacije često pokazuju određene znake kao što su nedostatak samopouzdanja, preterana empatija, potreba za odobrenjem, nisko samopoštovanje, strah od odbijanja i nedostatak jasnih granica. Ove osobine mogu učiniti nekoga podložnijim manipulaciji.

Kako se zaštititi od manipulatora?

Najbolji način da se zaštitite od manipulatora je da razvijete čvrste granice, poboljšate svoje samopoštovanje, osluškujete svoje instinkte, naučite da prepoznate znake manipulacije i izbegavate ljude koji pokazuju ovu vrstu ponašanja.

Važno je da budete svesni svojih vrednosti i ne dozvolite da vas manipulatori iskorišćavaju.

Kako manipulator zna da ste lak plen?

Manipulatori često imaju osećaj za ljude koji su podložniji njihovim manipulativnim taktikama. Oni to mogu reći na osnovu vašeg ponašanja, izraženih emocija, nedostatka samopouzdanja ili osećanja krivice.

Pored toga, manipulatori mogu identifikovati potencijalne žrtve na osnovu drugih suptilnih znakova. Na primer:

Preterana ljubaznost

Ako ste stalno preterano ljubazni i pokušavate da ugodite svima oko sebe, manipulatori to mogu iskoristiti u svoju korist. Vaša želja da se dobro slažete sa drugima postaje zamka, jer manipulatori ovu vrstu ljubaznosti često doživljavaju kao priliku za manipulaciju.

Nedostatak jasnih granica

Ako niste jasno postavili svoje granice ili se ne trudite da odbranite svoje stavove, manipulatori to mogu iskoristiti da nametnu svoju volju. Nedostatak jasnih granica može signalizirati manipulatoru da ste više podložni njihovoj taktici.

Potreba za odobrenjem

Ako žudite za odobravanjem i potvrđivanjem drugih, manipulatori mogu to iskoristiti da vas pridobiju. Vaša želja da budete prihvaćeni može postati oruđe manipulacije, jer manipulatori mogu pokušati da zadovolje vaše potrebe samo da bi vas iskoristili.

Preterano poverenje u druge

Ako verujete i oslanjate se na druge bez provere ili ispitivanja, manipulatori mogu to da iskoriste za svoje ciljeve. Vaše poverenje u druge može postati oruđe manipulacije jer se manipulatori mogu pretvarati da su nešto što jesu ne samo da bi stekli vaše poverenje i iskoristili vas.

Sklon osećaju krivice

Ako se brzo osećate krivim ili preuzimate odgovornost za stvari koje nisu vaša krivica, manipulatori to mogu iskoristiti u svoju korist. Vaša sklonost ka krivici može postati oruđe manipulacije, jer manipulatori mogu pokušati da iskoriste vaša osećanja krivice da vas privine svojim željama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.