U trendu

5 stvari koje nikada ne treba da čuvate na svom pametnom telefonu

Da li koristite svoj pametni telefon kao glavni trezor za svoje lične podatke? Greška. Ova pogodnost može imati cenu.

Pametni telefoni su zaista sastavni deo naših života, ali ih prečesto koristimo kao sef za najosetljivije podatke. Od ličnih fotografija do finansijskih podataka, naši pametni telefoni čuvaju riznicu detalja koji mogu imati ozbiljne posledice kada se napadne naša privatnost.

1. Vaše lozinke

Iako može izgledati zgodno da se vaše lozinke čuvaju na telefonu, posebno u obliku beleški ili automatskog popunjavanja, ova praksa predstavlja značajan rizik za bezbednost vaših podataka. Čuvanje lozinki na vašem uređaju čini ga podložnim neovlašćenom pristupu samo ako vaš telefon padne u pogrešne ruke.

2. Vaš otisak prsta

Iako je prepoznavanje otiska prsta postalo popularna i praktična bezbednosna funkcija na pametnim telefonima, ključno je biti oprezan. U najgorem slučaju, neko vas može naterati da se prijavite pomoću otiska prsta, što može ugroziti bezbednost vašeg uređaja i informacija koje se na njemu čuvaju.

3. Vaše lice

Iako tehnologija prepoznavanja lica dodaje dodatni sloj sigurnosti, oslanjanje isključivo na svoje lice kao alternativu lozinki možda nije najbezbednije. Problemi sa prepoznavanjem, posebno kada držite telefon pod neobičnim uglovima, mogu ugroziti bezbednost vašeg uređaja. Neophodno je da razmotrite potencijalne ranjivosti pre nego što poverite svom pametnom telefonu podatke o licu.

4. Vaše intimne fotografije i video snimci

Privatnost je neophodna. Zato je telefon poslednje mesto gde želite da imate svoje najličnije trenutke. Na kraju krajeva, to je uređaj koji se lako može izgubiti, ukrasti itd. Čuvanje osetljivih fotografija i video zapisa na pametnom telefonu ugrožava vašu privatnost, pa razmislite dvaput pre nego što svoj uređaj upotrebite kao digitalni album za takav sadržaj.

5. Vaš bankovni račun na mreži

Internet bankarstvo je izuzetno zgodan način kontrole bankovnih računa i novca, ali predstavlja određeni rizik. Ako izgubite telefon ili zanemarite zaštitu svog starog uređaja, može doći do neovlašćenog pristupa vašim finansijskim informacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar