U trendu

6 navika nepogrešivo otkriva da ste siromašni, poslednja je i najveća greška, otkrivaju psiholozi

Iako se trudimo da ostavimo utisak da smo osoba koja ima pozamašan konto u banci, demantuju nas nepogrešivo ovakve navike, tvrde stručnjaci.

Ništa ne bacate
Navika koja nas podseća na dane praznih rafova, kada se i najmanja sitnica čuvala za svaki slučaj. Kad malo bolje razmislite videćete da je vreme da se mnogih stvari oslobodimo. To pokušajte da rešite u tri faze – prvo se oslobodite onoga čega se niste ni setili (uključujući male stvari). U drugoj fazi, oprostite se od onoga što niste koristili više od godinu dana. Treća faza- nije za bacanje, ali vam jednostvno ne treba – poklonite nekome.

Kupujete falsifikate
Kupujući falsifikate, možete prevariti svakoga, ali ne i sebe. Bogati ljudi, naravno, češće priušte skupe komade, ali ih retko tretiraju kao veliko dostignuće. Razmislite o tome pre nego što kupite repliku nečega što košta kao vaša cela plata. Elegantna i pristupačna mala stvar će izgledati mnogo skuplje.

Izbegavate da jedete u restoranu
Istina je da ručavanje u skupim testoranima nije dobra ideja, ako iščekujete platu od prvog do prvog. Ali nisu svi restorani preskupi, a zadovoljstvo večeri provedene u dobrom restoranu može višestruko nadoknaditi potrošenu sumu. Zato vam savetujemo da ne odbijate večeru u restoranu, već da izaberete onaj koji možete sebi da priuštite. Vreme provedeno sa prijateljima, ali i poslovnim partnerima još nikoga nije učinilo siromašnim.

Iznošena garderoba
Dobar komad može da traje godinama, ali sve ima rok trajanja. Pocepane čarape, rašivene majice sa flekama, izbledele pantalone ne treba da čuvate. Možda je zavisnost od nošenih stvari ono što vas sprečava da zaradite više. Iznošenu odeću zamenite novom koja ne mora da bude skupa.

Uzimate kredite bez mnogo razmišljanja
Potrošačke kredite za novi telefon, TV ili godišnji odmor, prema rečima stručnjaka, uzimaju ljudi niske finansijske pismenosti. Ako vam prihodi nisu veliki biće teško da stanete na pozitivnu nulu.

Čim dobijete platu razbacujte se novcem
Kada se čovek razbacuje novcem na dan plate, to, nažalost, nije znak široke ruke, već očaja. Pre ili kasnije postaje jasno da je nekontrolisano trošenje na početku meseca greška, ali se ubrzo sve ponavlja. Ova navika vas tera da se zadužujete.

(Lepa&Srećna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)