U trendu

7 mitova o punom mesecu, možete ih slobodno ignorisati

Iako postoje načini kako se pun Mesec može ‘poigrati’ s vašim osećanjima, definitivno ne biste trebali da verujete svemu što čujete o ovom mesečevom fenomenu.

Nekoliko uobičajenih mitova o Mesecu, koje je nauka u potpunosti razotkrila:

1. mit: Operacija na telu nije sigurna tokom punog Meseca
Prevladava mit da se velike operacije trebaju zakazati prema astrološkoj prognozi. Prema jednoj hipotezi, to je zato što bi plima i oseka mogle uticati na vaš krvotok. Iako pun Mesec povlači plimu i oseku, to ne utiče na naš protok krvi. Istraživanje u časopisu Anesthesiology pokazuje da je mesečeva faza imala nulti učinak na ishod 18.000 operacija povezanih sa srcem izvedenih u klinici Cleveland između 1993. i 2006. godine.

Mesec ima vrlo mali učinak na telesne tečnosti uopšteno. Naprotiv, neka istraživanja sugerišu da je sigurnije operisati srce tokom punog Meseca. Studije pokazuju da te operacije imaju bolje ishode i kraći boravak u bolnici – ali stručnjaci nisu sigurni zbog čega.

2. mit: Mesec ima ‘tamnu stranu’
Tamna strana Meseca i ne postoji. Prema NASA-i, ono što nazivamo ‘tamnom stranom’ u stvari je ‘daleka strana’. To je zato što se Mesec okreće, pa uvek postoji 41 posto mesečeve površine koja se nikada ne može videti sa zemlje. I uprkos pojavljivanju, naučnici su shvatili da zapravo nije tamno s daleke strane. Nekoliko tamnih mrlja koje možete videti sa zemlje rezultat su ‘vulkanskih ravnica’.

3. mit: Mačke i psi ‘polude’ tokom punog Meseca
Neki ljudi, pa čak i veterinari, veruju da mačke i psi ‘polude’ za vreme punog Meseca, kao da postoji neka vrsta lunarne sile koja ulazi u psihu vašeg ljubimca. Studije zaista pokazuju porast broja hitnih slučajeva vezanih za mačke i pse tokom punog Meseca pa u danima pre i posle, prenose mediji.

To verovatno nije zbog Meseca. Tvrdi se da je to više do osvetljenja naveče kad je Mjesec pun pa kućni ljubimci obično ostanu napolju, lutaju po mesečini i tako potencijalno ulaze u nevolje.

4. mit: Pun Mesec nema uticaja na vaš san?
U stvari, grupa naučnika u Švajcarskoj bila je šokirana kad su otkrili da se čini da se odrasli manje odmaraju tokom punog Meseca. U svojoj su studiji otkrili da je ljudima trebalo otprilike pet minuta duže da bi zaspali, a probudili su se 20 minuta pre.

Takođe su proveli 30 odsto manje vremena od uobičajenog u stanju dubokog sna. Istraživači još nisu shvatili taj deo, ali on možda ima neke veze s ‘cirkulunarnim’ ritmovima – našim prirodnim dnevnim ciklusima.

5. mit: Deca su hiperaktivna tekom punog Meseca i odbijaju da idu na spavanje
U mnogim kulturama postoji uverenje da puni Mesec čini decu aktivnijom. Ali kad su naučnici napokon započeli s testiranjem ove teorije, otkrili su da su deca uvek aktivna – za vreme mladog, punog, polumeseca…

Deca će odbiti spavanje u bilo koje vreme. Prema istraživačima, spavanje je bilo za jedan odsto manje tokom punog Meseca, što nije klinički značajno.

6. mit: Sletanje na Mesec se nije dogodilo
Vladaju teorije zavere koje pokrivaju sve moguće razloge zašto se spuštanje na Mesec 1969. godine u stvari nije dogodilo – i svaka od njih je razotkrivena. Teoretičari zavere pregledali su svaki centimetar snimka i postavili pitanja poput: ‘Zašto se zastava vijori kad na Mesecu ne duva povetarac?’.

To je zapravo ‘ugaoni zamah’ – jer astronauti okreću pol i odmotavaju tkaninu. ‘Zašto u pozadini nema zvezda?’, jer ih tehnologija fotoaparata nije mogla zabeležiti. U osnovi, skeptici sletanja na Mesec primenjuju logiku zemaljske atmosfere na fotografije i takođe ne uzimaju u obzir zamršenost tehnologije rakete i kamere.

7. mit: Pun Mesec sve izluđuje
Reč ‘ludak’ potiče od latinske reči ‘luna’, imena drevne božice Meseca. Vekovima su puni Mesec povezivali s ludim vremenima i ludim ponašanjem. Čak je i Hipokrat, ‘otac moderne medicine’, za ludilo krivio vožnju božice Meseca po nebu. Pun je Mesec u istoriji bio kriv za ludosti i čudovišta, uključujući i vukodlake.

Pun Mesec takođe bi trebao biti omiljeni događaj za vampire. Istina je da se nešto više kriminala i više poseta hitnoj službi događa tokom punog Mjeseca, ali nema dovoljno dokaza da se to pripiše mesečevim fazama. Naučnici objašnjavaju ‘anegdotski’ nalet kriminaliteta na prirodni porast aktivnosti kada napolju uveče ima više svetla, piše Reader’s Digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.