U trendu

8 navika Japanca koje bi trebalo prihvatiti za bolji život

Japanska kultura nudi širok spektar vekovnih navika koje mogu da transformišu naše živote. Japan je poznat po impresivnom životnom veku svojih građana i niskoj stopi bolesti povezanih sa životnim stilom. Stoga, učenje iz njihovog načina života može pomoći u promovisanju zdravog života.

Brojne prakse iz japanske kulture mogu potpuno promeniti naše živote. Iako ove prakse potiču iz Japana, njihova efikasnost i jednostavnost čine ih privlačnim ljudima širom sveta. Možemo gajiti način života koji promoviše fizičko zdravlje, mentalni mir i sreću primenom ovih ponašanja u naš svakodnevni život, prenosi Times of India.

Shinrin-Yoku​

Uranjanje u šumsko okruženje je komponenta šinrin-jokua, poznatog i kao šumsko kupanje. Ova metoda ekoterapije nudi prednosti uključujući smanjenje stresa, poboljšano raspoloženje i jačanje imunološkog sistema. Provođenje vremena u parkovima ili drugim zelenim površinama u gradu omogućiće vam da ovo sprovedete u delo uz negovanje osećaja mira i srodnosti sa prirodom.

Ikigai​

Ikigai, što se otprilike prevodi kao „razlog postojanja“, nudi sveobuhvatan pogled na život. Podstiče se pronalaženje ravnoteže između nečijeg poziva, svrhe i profesije – u suštini, onoga što nudi radost, zadovoljava potrebe, može se platiti i što je svetu potrebno. Zauzvrat, ova ravnoteža promoviše životni vek i kvalitetniji život. Istražite šta najbolje volite da radite i šta je vaš Ikigai da biste vodili život koji je više vođen svrhom.

Hara Hachi Bu​

Japanski stanovnici Okinave prihvatili su konfučijansko učenje Hara Hači Bu, koje savetuje sledbenike da jedu dok se ne napune 80 odsto. Da bi se smanjilo prejedanje i povezani zdravstveni rizici, kao što su gojaznost i dijabetes, ova praksa promoviše svest i umerenost. Da biste ovo primenili u praksi, obratite pažnju na znake sitosti i gladi. Jedite pažljivo i prestanite kada se osećate prijatno siti, a ne punih stomaka.

Ishrana bogata morskim algama

U ishrani Japanaca, morske alge su važan sastojak. Poboljšava ukus i predstavlja superhranu punu esencijalnih minerala. Jod, koji podržava funkciju štitne žlezde, i drugi minerali poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma su u izobilju u morskim algama. Morske alge možete lako da uključite u svoju ishranu tako što ćete ih dodati u supe i salate ili jesti nori listove kao užinu.

Čvrsti odnosi i veze

U Japanu su društvene veze važne za negovanje osećaja identiteta i mentalnog zdravlja. Čvrste društvene veze povezane su sa produženjem dugovečnosti, boljim mentalnim zdravljem i smanjenjem stresa, prema studijama. Provedite vreme učestvujući u porodičnim poslovima, sedite sa prijateljem i obavljajte aktivnosti u zajednici da biste podstakli svoje društvene veze.

Šolja zelenog čaja

Zeleni čaj, glavni stub japanske kulture, ima mnoge zdravstvene prednosti. Zbog obilja katehina, antioksidansa, pomaže u snižavanju holesterola, smanjenju upale i poboljšanju kognitivnih funkcija. Složen proces pravljenja zelenog čaja uči strpljenju i pažnji. Razmislite o uključivanju zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu tako što ćete ga piti kao umirujuću popodnevnu naviku.

Japanska ishrana

Uravnotežen i hranljiv sastav tradicionalne japanske ishrane hvaljen je zbog prednosti za zdravlje i dobrobit. Ova ishrana prvenstveno sadrži pirinač, voće i povrće koje je prirodno malo kalorija i masti. Pirinač, višenamenska hrana, obezbeđuje esencijalne ugljene hidrate za energiju. Naučno istraživanje podržava ove prednosti povezujući japansku ishranu sa nižom učestalošću gojaznosti i srčanih bolesti. Da biste prihvatili ovu ishranu, pokušajte da u svoje obroke uključite više morskih plodova, pirinča i hrane biljnog porekla.

Harmonija, red i samousavršavanje

Harmonija, disciplina i samousavršavanje su fundamentalni principi u japanskom društvu koji utiču na vaše međuljudske odnose i ličnost. Dok red u životu nudi strukturu, harmonija podstiče mirnu saradnju. Samorazvoj podstiče stalno učenje i podstiče način razmišljanja o rastu.

Japanski način života

Poslednjih godina raste razumevanje vrednosti konzumiranja lokalno i sezonski proizvedene hrane. Pored toga, upotreba regionalnih i sezonskih sastojaka je kamen temeljac tradicionalne japanske kuhinje.

Pravljenje malih, postepenih promena ili kontinuiranih, trajnih poboljšanja u svim aspektima života – od ličnog rasta do korporativnih operacija – je centralno za japanski način života. Pratite ove fundamentalne japanske principe da biste doživeli dugoročan rast i napredak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)